Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning i Näsfjället

Annons

-Det här är en oerhört intressant satsning med många positiva bitar. Anläggningen samarbetar med stora idrottsklubbar, gör en hälsosatsning som ligger helt rätt i tiden och kopplar ihop natur och kultur. Det här kan bli ett jättelyft både för Näsfjällets anläggning och för Sörsjön med omnejd i den nordligaste delen av kommunen, säger en optimistisk Kurt Podgorski, kommunalråd i Malung.

Skidanläggningen i Näsfjället byggdes av kommunen i början av 1980-talet för att ge liv åt Sör-sjön. Anläggningen har inte fått något riktigt lyft, varken då det var en kommundriven anläggning eller senare som privatägd.

För fyra år sedan var hotet akut och anläggningen på Näsfjället var nära att utplånas. Den dåvarande ägaren hade tröttnat. Ingen ville ta över och driva vidare, men däremot fanns köpare som ville flytta iväg lift och byggnader.

För att få behålla anläggningen bildades ett ägarbolag med ett 60-talet intressanter, stugägare i området och ortsbor i Sörsjön.

-Vi har klarat att driva anläggningen, men inte haft några muskler till utveckling och inves-teringar. Nu ombildas bolaget och vi får in stora idrottsklubbar och deras sponsorer som nya ägare, säger Sören Bergström som är ordförande i det nya bolaget.

Enligt Bergström har bolaget redan idag överenskommelser med 14 idrottsklubbar, idel elitserieklubbar i ishockey och all-svenska fotbollsklubbar, som kommer att utnyttja Näsfjället för läger och utbildningar. Han uppger att samarbete inletts med Malmö FF, men vill i övrigt inte nämna några namn på klubbar och intressanter.

I det första skedet ska Näsfjället investera 25 miljoner kronor. Spaden sätts i jorden till hösten och nästa år ska nya stugor, med ett 80-tal bäddar, stå klara, liksom centrumbyggnaden Näsfjällsgården med bland annat konferens- och sällskapsrum.

Satsningen på Näsfjället ska ha en natur- och hälsoprofil. Tanken är att erbjuda upplevelser i genuin fjällmiljö, utan asfalterade skidtorg, som de stora fjälljättarna har. Anläggningen ska drivas året runt och redan i sommar med aktiviteter som målarkurs i fjällmiljö.

- Vi ska inte ta upp konkurrensen med de stora fjälljättarna på deras villkor. Vi ska jobba med välbefinnande och friluftsliv av klass. Vi ska ha en hälsoprofil men inte bygga ett spa, vårt spa är den fina naturen runtomkring. Gästerna ska kunna få råd om sin hälsa och sund mat. Vi ska jobba naturnära, småskaligt och med lokalt engagemang och samverkan, säger Sören Bergström.

Investeringarna kommer att finansieras med lån. Genom ökad omsättning och vinster ska ägarna skapa en lokal utvecklingsfond för att främja hela området.

De planerade satsningarna beräknas kunna ge 15-20 nya arbetstillfällen i Sörsjön, både genom anställda i Näsfjället och entreprenörer. Ett jättelyft för en by med i dag cirka 120 bofasta.

-Vi kan börja prata om permanentboende i Sörsjön igen. Det kommer att behövas tomter. Det är mycket glädjande, säger kommunens näringslivschef, Ingemar Kyhlberg.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons