Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större teaterscen önskas i Rättvik

Annons

Varken Riksteaterns uppsättningar eller Dalateaterns föreställningar kommer till Rättvik. Orsaken är att en fungerande scen för teatrarnas föreställningar saknas i Rättvik.

Både socialdemokraterna och Riksteatern påpekar bristen och Riksteatern har även undersökt möjligheterna att bygga om Wasabion till en fungerande teatersalong.

"I Rättvik finns ingen scen för framförande av teater eller annan scenkonst. Kulturhuset och Wasabion används för olika framträdanden av scenkonst och musik. Om vissa ombyggnationer görs kan Wasabion bli spelplats för mindre scenproduktioner", skriver Dick Hasselblad från Riksteatern i ett brev till kulturnämnden i Rättvik. Han ger också fyra olika alternativ på hur hur Wasabion skulle kunna byggas om.

Folkpartiet vill att en förstudie eller arbetsgrupp tillsätts för att utreda om Wasabion kan bli den multilokal den var avsedd att bli från början, inte minst sedan Ungdomens hus etablerades i fastigheten.

Socialdemokraterna vill också att frågan utreds.

-Förutom regionala och nationella teatrar har vi även lokala behov av en fungerande scen för till exempel dans. Det finns idag dansverksamhet både på Kulturpalatset och i Musikskolans verksamheter, säger arbetarekommunens ordförande i Rättvik Anders Björkman.

-Wasabion kan vara en möjlig plats, den har ett bra läge i Rättvik och intill Ungdomens hus. Vi anser att ett samlat grepp behövs och att förutsättningarna för en större scen utreds.

Kultur- och samhällsbyggnadsenheten utreder motionerna från de båda partierna och beredningsgruppen ska undersöka de olika alternativen för att få fram ett underlag till det fortsatta arbetet med en scen för teater i Rättvik.

-Under första maj hade vi frågan uppe och den finns även i vårt valmanifest, en scen för teater, musik och dans. Vi kan jämföra Rättvik med till exempel Vansbro som har en scen där både Riksteatern och Dalateatern kan framföra sina uppsättningar. De båda teatrarna besöker samtliga dalakommuner, utom Rättvik.

-Vi behöver en väl fungerande scen och tack vare att vi är två partier som arbetar för samma sak hoppas jag att vi ska ha större möjlighet att komma fram till en lösning, säger Anders Björkman.

-Teaterföreställningarna i bystugorna fortsätter, det ena utesluter inte det andra, anser Björkman.

-Ju mer teater vi har desto större intresse skapas. Dessutom behöver även Kulturpalatset Persborg och Musikskolan en scen för sina framträdanden, säger Anders Björkman.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons