Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större emfas på ämneskunskaper

Annons

Finland satsar på baskunskaperna; att tidigt lära eleverna läsa, skriva och räkna. En av de viktigaste metoderna de använder sig av är att förbättra lärarutbildningen på detta område och att satsa på vidareutbildning och kompletterande utbildning för lärare. Finland har en kravfylld lärarutbildning som det är svårt att komma in på och hög status att bli utexaminerad från.

Så om Pagrotsky vill, som han skriver, ta till sig av det bästa från andra länder, då är frågan varför han slagit in på en väg som leder mot enhetslärare. I dagens lärarutbildning tvingas en fritidspedagog och en fysiklärare läsa en stor del av utbildningen tillsammans, trots att deras kommande yrkesroller ställer helt olika krav.

Problemen i lärarutbildningen är djupgående. Över 60 procent av lärarna har inte läst en enda poäng i hur man lär yngre barn läsa och räkna, enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund.

Lärarstudenterna själva klagar över utbildningens låga nivå - och hoppar inte sällan av utbildningen. Många av dem får inte någon praktik alls eller tvingas praktisera till exempel i förskolan trots att de ska bli gymnasielärare .

Regeringen har försvårat för akademiker att bli lärare genom att tvinga dem att läsa tre terminer på lärarhögskolan, i stället för som tidigare två.

En extra termin av studieskulder kan vara det som gör att många avstår från att bli lärare.

Allra viktigast är att det måste skapas olika lärarutbildningar beroende på vilket slags lärare studenten ska bli. Ämneskunskaperna måste tillåtas öka i utrymme. Att undervisa våra barn och unga är bland de viktigaste yrkena man kan ha, och därför måste vi se till att lärarna är väl rustade för sin uppgift.

CAMILLA LINDBERG, JAN BJÖRKLUND CAMILLA LINDBERG, BORLÄNGE, ÄR FOLKPARTIETS FÖRSTANAMN PÅ PARTIETS RIKSDAGSLISTA I DALARNA OCH JAN BJÖRKLUND ÄR PARTIETS SKOLTALESMAN.

Mer läsning

Annons