Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Storoffensiv" mot al-Qaida

Annons

I dag exploderade en bilbomb i centrala Bagdad.

Polisen sade senare med hänvisning till uppgifter från sjukhus att 75 människor dödats i bomben i Bagdad. Antalet skadade uppgavs uppgå till 130.

Den shiitiska Khilanimoskén skadades också svårt av explosionen. Poliser och frivilliga släpade iväg lik och försökte rädda överlevande som hamnat i bråten efter moskén eller fastnat i brinnande bilar.

Bomben är den mest dödsbringande på en tid, men bara en i raden av attacker mot moskéer sedan förra veckans sprängning av shiahelgedomen al-Askari i Samarra. Flera sunnimoskéer har också utsatts för attentat.

Omkring 10|000 soldater deltar i en offensiv mot al-Qaida norr om Bagdad, säger USA:s militär. Samtidigt dog 75 människor i ett bombattentat i staden.

Operation Pilspets riktade in sig på området kring staden Baquba i provinsen Diyala, ett fäste för al-Qaida.

Minst 22 av terrornätverkets anhängare dödades redan under offensivens första timmar hävdade USA-militären.

Inga oberoende uppgifter om offensiven fanns allt tillgå.

Soldater på marken har enligt de amerikanska uppgifterna understöd av helikoptrar, stridsflyg, stridsvagnar och andra pansarfordon. Syftet är att "förstöra al-Qaidas inflytande" i Diyala enligt brigadgeneral Mick Bednarek.

Enligt USA försöker terrornätverket att störta Irak in i ett fullskaligt inbördeskrig genom bilbomber och andra våldsdåd. Andra talar redan om inbördeskrig mellan shiamiliser och extrema sunnigrupper som al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons