Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormen fällde skog

Annons

Även om det inte rör sig om några jättemängder med träd som blåst omkull finns det all anledning för skogsägare att se över sina skiften och ta reda på hur de drabbats.

Det säger både Torbjörn Fransson inom Mellanskog Södra Dalarna, med Säter som sitt område, och Mats Karls vid Weda Skog.

Generellt är det inte så stora problem, men det finns vindfällen lite här och där i nya fröställningar och i hyggeskanter, säger Torbjörn Fransson.

Mats Karls i Weda Skog jobbar över ett större område.

- Jag var orolig på morgonen efter den hårda blåsten. Jag var ner en sväng mot Fors och Garpenberg, men där var det inte så stora problem. En del fröställningar hade drabbats. Men skogsägare i Norbergstrakten, som jag har kontakt med, har hört av sig och de var bekymrad över att så många fröträd blåste omkull. Problemen verkar vara större ner mot Västmlandssidan, säger han.

Att blåsten på tisdagskvällen har ställt till det ute i skogarna syns direkt då tidningen gör en liten runda upp mot skogarna väster om Säter.

Ute på flera hyggen ligger en hel del frötallar som blåst omkull med rötterna.

I kanterna på hyggen ligger också tallar omkull som fallit med rötterna och i kanten på ett hygge har även ett tiotal stora granar på ett litet område blåst omkull med rötterna och någon av granarna har även fallit ut över vägen mellan Marken och Dammsjön och fått sågas av för att göra vägen fri för trafik.

Träd som blåst omkull vid veckans hård blåst är ett bekymmer för skogsägare, ett annat stort bekymmer är bristen kyla. Det är ingen tjäle alls i marken och det ställer till stora problem.

Fortsätter värmen och det inte fryser ihop blir det svårt att hålla industrin med råvara, vilket slår extra hårt nu när det är högkonjuktur, säger Mats Karls.

Han berättar att nu avverkas skog som ligger så till att den egentligen skulle ha avverkats vid tjällossningen.

- Jag har sagt att kylan kommer till den 15 januari, men nu vet jag inte, säger Karls.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons