Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormarknad gör Daniels ilsk

Annons

200 nya jobb och över 200 miljoner i investeringar. Kommunledningen i Borlänge jublar och ser det hela som en julklapp.

Men nu kommer också kritik och ifrågasättanden, och krav på att allt stoppas. Bertil Daniels är irriterad och förbannad. Borlänge kommun ångar på och tar stora beslut som får följdverkningar i länet.

Utan att yppa det minsta till grannkommuner som berörs i hög grad:

- Jag är oerhört besviken.

Daniels är vice ordförande i Dalarnas centerdistrikt, ordförande i Siljan Turism och vice ordförande i Svenska Kommunförbundets samhällsbyggnadsplaneringsberedning. En beredning som för övrigt har sådana här etableringar på agendan.

Han kan ha förståelse för att det är svårt att tacka nej till mångmiljoninvesteringar och arbetstillfällen:

- Om man nu bara ser till det, men då ska vi inte stjäla dem av varandra. 200 nya arbetstillfällen blir på bekostnad av övriga delar av länet.

Bertil Daniels pekar på att upptagningsområdet för köpcentrum av den här digniteten är en radie på 8-10 mil.

- Vi ser i våra bygder vad sådant här innebär på sikt. Det berör inte bara lilla Borlänge kommun utan stora delar av länet. Att säga ja till etableringarna är en klar felbedömning, även om man bara ser till Borlänge. Det skickar ut signaler från länet som inte är bra. Ett tommare centrum skapar ett ännu otryggare samhälle.

Han tror att möjligheten att stoppa satsningarna är liten. Dock hoppas han att länsstyrelsen ska agera och kräva en konsekvensutredning.

Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist, s, säger att kommunen inte kunnat agera annorlunda. Det går enligt honom inte att sprida information om förestående satsningar innan man är överens.

- Jag tror inte heller företag som vill etablera sig är intresserade av att bli föremål för något allmänt samråd och remissförfarande.

Hultqvist säger också:

- Jag tror inte att Bertil Daniels, i sin tidigare roll som kommunalråd, tackat nej till det här om det vore i Leksand. Det är med orter som Örebro, Västerås och Gävle vi konkurrerar med om sådana här etableringar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons