Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storm i Norrland _ stor lavinrisk

Annons

Det råder kraftiga stormvindar över stora delar av Norrland.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Västernorrland, de östra delarna av Jämtland och Gävleborgs län. Under skärtorsdagen väntas "mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."

Flera fjällvägar i Norrland som löper över gränsen till Norge är stängda för trafik på grund av blåsten.

Det råder stor risk för laviner i de nordligaste delarna av fjällkedjan. Vid fjällanläggningarna i Riksgränsen, Björkliden och Abisko Nuolja bedöms risken till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att det är troligt att laviner kommer att utlösas spontant eller av människor som rör sig på branta sluttningar.

Även längre söderut i området vid Kittelfjäll finns en betydande risk för laviner.

Omkring 1|000 av Eons elkunder främst i området kring Sollefteå var på torsdagsförmiddagen utan ström. Samtidigt saknade omkring 450 av Jämtkrafts kunder elektricitet, de flesta strax utanför Östersund.

De vägar som stängts av är E|10 mellan Björkliden och Riksgränsen, väg 95 mellan Merkenäs och norska gränsen, E|12 mellan Hemavan och norska gränsen, väg 1067 vid Klimpfjäll, väg 1088 mellan Dikanäs och norska gränsen, väg 824 mellan Leipikvattnet och Stekenjokk, Årevägen i Åre kommun, väg 1019 vid Storulvån samt väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen.

TT

Mer läsning

Annons