Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storm i Norrland _ stor lavinrisk

Annons

Det råder kraftiga stormvindar över stora delar av Norrland.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Västernorrland, de östra delarna av Jämtland och Gävleborgs län. Under skärtorsdagen väntas "mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."

Länsstyrelsen i Västernorrland, räddningstjänsterna i länet och polisen uppmanar allmänheten att med tanke på blåsten vara mycket försiktig utomhus. Det finns risk för att träd faller, tak blåser av och lösa föremål far omkring. Myndigheterna varnar också för att nedblåsta träd kan blockera mindre vägar i länet.

Flera fjällvägar i Norrland som löper över gränsen till Norge är stängda för trafik på grund av blåsten.

Det råder stor risk för laviner i de nordligaste delarna av fjällkedjan. Vid fjällanläggningarna i Riksgränsen, Björkliden och Abisko Nuolja bedöms risken till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att det är troligt att laviner kommer att utlösas spontant eller av människor som rör sig på branta sluttningar.

Även längre söderut i området vid Kittelfjäll finns en betydande risk för laviner.

Omkring 1|000 av Eons elkunder främst i området kring Sollefteå var på torsdagsförmiddagen utan ström. Samtidigt saknade omkring 450 av Jämtkrafts kunder elektricitet, de flesta strax utanför Östersund.

De vägar som stängts av är E|10 mellan Björkliden och Riksgränsen, väg 95 mellan Merkenäs och norska gränsen, E|12 mellan Hemavan och norska gränsen, väg 1067 vid Klimpfjäll, väg 1088 mellan Dikanäs och norska gränsen, väg 824 mellan Leipikvattnet och Stekenjokk, Årevägen i Åre kommun, väg 1019 vid Storulvån samt väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen.

Ovädret väntas dock avta senare under dagen.

I Norrlandsfjällen blåser det nu vindbyar upp emot 30 sekundmeter men fram emot långfredagen kommer vinden sakta att avta. Under långfredag och påskafton väntas fortfarande frisk vind i fjällen och även på andra ställen i landet kan det bli en tämligen blåsig påsk, enligt SMHI.

Men solperioder kan det ändå bli en del av, följda av lite stackmoln längre fram på dagen. Någon enstaka snöby kan förekomma under långfredagen, påskafton och påskdagen. På annandag påsk kommer ett nederbördsområde in från sydväst som sedan rör sig upp över landet. För Götalands del i form av snö eller snöblandat regn, längre norrut i form av snö.

Det blir en ganska kylig påsk, även i södra Sverige. Termometern kommer på påskafton där det är som varmast att nå upp till sju eller åtta grader, knappast högre.

TT

Mer läsning

Annons