Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storkund överger Orsa

Annons

Lars Lindblom, industrichef vid Samhall Sverige, menar att ingen av Samhall Orsas anställda kommer att bli arbetslös.

- Jag har god tillförsikt till att vi ska hitta andra kunder inom träproduktion.

I december förra året kom indikationer om att Ikea skulle avveckla produktionen av sängar vid Samhall i Orsa. Nu är det klart att det blir så. Beslutet togs av Ikea sedan de gjort en offertrunda bland nya leverantörer, där de kom fram till att Samhall Orsa blev för dyra.

-Vi hade inte ett tillräckligt konkurrenskraftigt pris och det beror på att träråvaran är för dyr. Vi har haft det här scenariot länge och antog att det skulle dyka upp, säger Lars Lindblom, industrichef vid Samhall Sverige.

Var sängproduktionen ska förläggas istället vill Ikea inte uttala sig om.

-Vi offentliggör inte var vi producerar våra produkter, men Sverige är Ikeas fjärde största inköpsmarknad, säger Tomas Franzén, inköpsansvarig vid Ikea woods, och vill inte bekräfta de uppgifter tidningen fått om att sängproduktionen flyttar österut.

Enligt Lars Lindblom är inga av de 100-tal anställda vid Samhall i Orsa hotade av uppsägning.

-Ingen av våra medarbetare kommer att mista sina jobb och de ska inte känna någon oro. Det är viktigt och tydligt att de anställda känner att de har jobb även i framtiden.

Under avvecklingstiden, under vilken produktionen av sängar för Ikea kommer att minska, undersöker Samhallsledningen nya marknader inom träproduktion.

-Det blir en successiv nerdragning och under tiden kommer vi aktivt att söka upp nya marknader för att fylla ut vår produktionskapacitet. Jag ser ljust på framtiden - träkomponenter är ett tillväxtområde i Sverige och vi har en produktionseffektiv enhet vid Samhall i Orsa, säger Lars Lindblom.

Hans Olsson, facklig representant för Samhall Orsa, är inte heller han orolig för att någon kommer att mista sitt jobb.

-Jag är helt övertygad om att de kommer att hitta en lösning. Det handlar om att vi byter kund inom träindustrin helt enkelt.

När arbetsdagen var slut på onsdagseftermiddagen besökte tidningen Samhall i Orsa. Många hade under dagen hört på radio att deras jobb var hotade, något som alltså dementeras av både Lars Lindblom och Hans Olsson. Reaktionerna var olika bland dem som tidningen talade med. Några kände sig uppgivna och oroliga inför framtiden.

-Vi vet ingenting och det känns osäkert. Nu hörde vi det på radion, att hundra skulle få gå, och man hade ju önskat att de hade haft ett informationsmöte men vi fick ingen information, säger en anställd som vill vara anonym.

-Jag tror på det ledningen säger, att vi inte kommer att lägga ner, säger en annan, som också vill vara anonym.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons