Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storkommunen Mittdalarna

Annons

Det diskuteras mycket om vad man kan göra i den enskilda kommunen. Men det räcker inte! Gamla gränser rivs och nya formationer måste skapas. Det är en annan verklighet i dag än när tidigare kommuner bildades.

En större kommun i området gärna kallad Mittdalarna med förslagsvis Säter, Borlänge, Gagnef, Leksand, Falun och Ludvika kommuner skulle kunna kraftsamla kring en gemensam vision om hur samhällsutvecklingen borde gestalta sig.

Hur ska vi då åstadkomma detta? Eftersom det är ett långsiktig arbete är utbildningen centralt. Tillskapande av ett entreprenörsgymnasium i kommunen i nära samverkan med näringslivet, offentligt eller privatdrivet, med varvad praktik i näringslivet där eleverna får förutsättning att utveckla sin kreativitet och entreprenörskap. Ju fler som får pröva sina vingar desto fler nya arbetstillfällen borde rimligen bli resultatet.

För att få alla goda idéer att generera arbetstillfällen krävs kapital. Ett etablerande av en lokal börs förslagsvis kallad "Dalabörsen" där entreprenörer kunde ge andra lokala investerare möjligheten att investera i goda idéer och samtidigt bygga fundamentet till ett nytt kraftfullt ekonomiskt centrum är en grundbult för regionens långsiktiga överlevnad.

En långsiktig plan för ett rikt utbud av nyanläggning av bostadsområden ter sig alltmer viktigt. Gärna med attraktiva lägen där tillgång till skola och barnomsorg finns med som en naturlig del. För att regionen ska bli framgångsrik krävs goda kommunikationer. Med stigande invånarantal ökar möjligheterna för att investera i bättre vägar och järnvägar. Att korta resvägen med järnvägen till exempelvis Stockholm måste prioriteras. Moderna snabbtåg på kontinenten avverkar sträckan Borlänge-Stockholm på en timme. Detta skulle möjliggöra helt nya pendlingsmöjligeter i bägge riktningarna.

Genom att skapa denna dynamik finns möjlighet att attrahera fler människor utifrån med intressanta idéer och kapital. Fler och fler utländska entreprenörer är nyfikna på vår del av landet.

En konsekvens av kraftigt ökade inkomster är att skatteintäkterna ökar. Dessa kan förutom investeringar i infrastruktur och utbildning användas för en förbättrad hälso- och sjukvård.

Hälso- och sjukvården behöver reformeras och förstärkas i länet genom att andra driftformer snarast kommer på plats. Forskning borde i takt med att ökade resurser frigörs bedrivas i större utsträckning.

Inom de områden som forskning bedrivs ges patienterna (kunderna) bättre vård. Olika typer av äldreboenden etableras för hela skalan av vårdbehov. Det ska vara behagligt och tryggt att utvecklas och åldras i området!

Tack vare den nya regeringen så finns möjligheter som kommer att frigöras.

På nyårsafton 2020 skulle vi kunna titta tillbaka och förundras hur konstigt det var att vi inte genomfört detta tidigare. Det konstiga är att detta inte redan är på plats. Men det är egentligen inte så konstigt då tiden sprungit ifrån det idéfattiga "röda laget".

ULRIK BERGMAN

Mer läsning

Annons