Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand förstörde Cutty Sark

Annons

Välkända museifartyget Cutty Sark har skadats allvarligt av en brand under varvsarbete i London.

Branden misstänks ha varit anlagd.

Det 138-åriga fartyget _ världens sista kvarvarande teklipper _ låg i sin torrdocka i Greenwich i sydöstra London när eldsvådan bröt ut under natten mot måndagen.

Ett stort antal brandbilar skickades till platsen. Enorma lågor och tjock rök steg upp från fartyget på de bilder som tv-kanalen Sky News fått av en man som filmade branden vid femtiden på morgonen. När elden till sist var under kontroll konstaterades att fartyget fått omfattande skador.

Ingen person befann sig ombord när elden rasade.

Brandorsaken är ännu oklar.

Vittnen har uppmanats att rapportera misstänkta företeelser från platsen.

Cutty Sark sjösattes 1869 i Skottland och gjorde sin första resa året därpå. Hon fraktade te från Kina till Storbritannien vid en tid då te spelade en oerhört viktig roll i handeln. Namnet härrör från en dikt av skotten Robert Burns om en vacker häxa klädd i en kort underkjol (cutty sark).

Sedan 1954 har fartyget legat i torrdocka i Greenwich och varit ett mycket populärt turistmål. I fjol inleddes ett omfattande renoveringsarbete som skulle vara klart 2009. Tur i oturen var att över hälften av skeppet, bland annat masterna, hade avlägsnats på grund av renoveringen, vilket ger hopp om att hon ändå kan komma att repareras.

Richard Doughty var ändå djupt bedrövad efteråt, över det som gått förlorat.

TT

Mer läsning

Annons