Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbanker byter ut kontokort

Annons

Tiotusentals svenska kontokort måste bytas ut sedan kortnummer läckt ut via ett servicesystem för korttransaktioner.

Vd:n för företaget som sålt systemet är försvunnen sedan en månad och företaget är tömt på pengar.

De svenska bankerna och kortföretagens säkerhetssystem upptäckte läckan för flera veckor sedan. Den senaste tiden har de granskat loggarna i det aktuella datasystemet och på så vis kunnat plocka ut de kunder vars kortnummer är komprometterade och nu kommer att bytas ut.

Så många som 10|000 SEB-kunders kortnummer kan ha hamnat i orätta händer, vilket gör att de riskerar att utsättas för bedrägerier. Bland Nordeas kunder handlar det om 20|000 drabbade kortinnehavare, medan Handelsbanken talar om drygt 5|000.

Om någon kortinnehavare utsatts för bedrägeri är för tidigt att avgöra.

Bankernas kostnader för korthärvan är ännu oklar. I stort handlar det dock om att tidigarelägga kortbyten som man ändå hade haft en kostnad för i ett senare skede.

Det läckande systemet ligger mellan butikerna där inköp med korten görs och bankerna och kontokortsföretagen som godkänner krediten. Det är sålt av ett företag som i strid med lagen har lagrat kortnummer, enligt en anonym källa TT talat med.

Enligt TT:s källa finns misstankar om att företagsledningen själv tankat ner kontonummer från systemet. Det är okänt om några kortnummer sålts vidare på den svarta marknaden.

Ägaren och vd:n för det Norrköpingsföretag som sålt servicesystemet är försvunnen sedan en månad tillbaka och företaget är tömt på pengar. Kvar i Norrköping finns två av delägarna, skriver Norrköpings Tidningar.

Tillsammans med bankerna har han de senaste veckorna försökt att ta reda på hur läckan i systemet uppstått.

Företagets 30-årige vd och firmatecknare misstänks ha flytt till Sydamerika.

TT

Mer läsning

Annons