Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storas arkiv räddas

Annons

- Alla förutsättningar finns för att det ska bli ett arkivcentrum, säger Leif Lundin som leder räddningsaktionen.

Han vågar dock inte riktig ropa "hej" innan alla avtal är påskrivna.

Hans arbete började när det stod klart att Stora Enso ville lämna över sitt arkiv till Riksarkivet. Det innebar att 20 000 hyllmeter industrihistoria riskerade att hamna i Stockholm eller Uppsala.

Tanken på att bilda en ekonomisk förening väcktes. Den ska heta Arkivcentrum i Dalarna och överta lokalerna vid Tallen.

- Nu har vi finansierat övertagandet av fastigheten och fått pengar så att vi klarar att starta driften, säger Leif Lundin.

Pengar har kommit via EU-bidrag, Region Dalarna, landstinget, Falu kommun och ett antal stiftelser och fonder.

Lundin hade hoppats att allt skulle bli klart innan sommaren, men tre avtal återstår att skriva på, bland annat mellan Stora Enso och Riksarkivet.

Intressenterna bakom Arkivcentrum är åtta: Länsstyrelsen, Högskolan, Falu kommun, lands-tinget, Riksarkivet, Stora Enso, Stiftelsen Kopparberget och Folkrörelsearkivet. Det sistnämnda ligger i dag i Borlänge, men planerar att flytta till Tallen-arkivet. Även Faluns kommunarkiv ska flytta dit.

- Vi har också planer på att erbjuda arkivtjänster till näringslivet, det kommer vi att jobba vidare med i höst, säger Leif Lundin.

Det återstår också att kommunstyrelsen i Falun och landstingsstyrelsen ska godkänna avtalen. Eftersom påskrifterna dragit ut på tiden så kan politikerna ge ett sista klartecken först till hösten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons