Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storaffären blev inte av

Annons

- Vi behöver inga sågverk, hade vi det hade vi kunnat köpa dem på närmare håll, säger Karlsson, och menar att hans träförädlingsindustri gärna ser kommande strukturaffärer på förädlingsområdet, men troligtvis inte i Sverige, men gärna i Norden.

Det var i höstas som affärsmannen Maths O Sundqvist blev rikskändis när han köpte Länstidningen i Östersund och sparkade den politiske chefredaktören Peter Swedenmark, tillkännagav storaffären med AB Borgen.

Den affär som Borgens vd, Tommy Karlssom, nu slipper verkställa gällde en sammanslagning av Maths O Sundqvists träföretag som 2004 hade 152 anställda med Åke Wibergs stiftelses Borgengrupp med 180 anställda. Borgens verksamhet finns i dotterbolagen Rundvirke Poles och Impregna i Ludvika och i verksamheter i Kälarne, Söderhamn, Edsbyn och råvarubolaget Rundvirke Skog.

Mats O Sundqvist säger till sin Länstidning att det skulle ha kostat för mycket att köpa Borgen och i nästa steg lägga ned och städa upp efter någon av verksamheterna.

Eftersom impregneringsanläggningen i Kälarna är modernare än den gamla i Ludvika så är det troligt att det i Mats O Sundqvists tankar ingått en avveckling i Ludvika. Sundqvists kommentar var:

- Nya miljöregler säger att en ägare måste "städa upp efter sig" när en fabrik läggs ned. När det gäller stolpfabriken i Kälarne är det inga problem. Den fabriken är så pass ny att miljöfrågorna kom med redan vid bygget.

- Men nu vet man och den dagen man avbryter verksamheten krävs efterarbete. Det är konstigt om jag ska ta ansvar för det, motiverar Mats O Sundqvist den spruckna affären.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons