Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storaffär på Skönvik

Annons

När affären är klar står Skönviksbolaget som ensam ägare till de fastigheter på Skönvik där lands-tinget är hyresgäster.

I uppgörelsen mellan lands-tinget och Skönviksbolaget ingår att bolaget fullföljer den planerade ombyggnaden, som innebär anpassning av rättspsykiatrins lokaler så de klarar en utveckling av verksamheten och uppfyller de krav som ställs genom ändrad lagstiftning och av myndigheter. Bland annat höjs säkerheten.

Ombyggnaden beräknas kosta 24,3 miljoner kronor.

I uppgörelsen ingår även att landstinget tecknar ett hyresavtal på 15 år för de ombyggda lokalerna.

Genom att det blir ett ägande av lokalerna på Skönvik som landstinget hyr skapas flera fördelar.

-Bland annat blir fastighetsskötseln effektivare, säger Skönviksbolagets vd Lennart Berglund.

Upprinnelsen till storaffären finns i beslutet som togs av landstingsfullmäktige den 12 september förra året angående om- och tillbyggnad av rättspsykiatriskt centrum. Landstingsfastigheter fick då i uppdrag att utreda frågan om framtida ägande av rättspsykiatrins lokaler i Säter.

Förutom alternativet att Skönviksbolaget köper rättspsykiatrins lokaler fanns ytterligare två alternativ. Ett är att ingen fastighetsaffär genomförs och att landstinget står för kostnaden för ombyggnaden och sedan hyr lokaler av bolaget i tre andra hus. Ytterligare ett alternativ är att landstinget köper tre hus av Skönviksbolaget och utökar sitt ägande på området.

En värdering har skett av alternativen och landstingsstyrelsen tog ställning för att sälja till Skönviksbolaget och sedan hyra av bolaget.

Skönviksbolaget bildades för tio år sedan. Landstinget sålde då samtliga sina fastigheter på Skönvik, förutom rättpsykiatriska enheten, till Skönviksbolaget som blev ägare den 1 augusti 1997.

På försommaren förra året började bolaget bygga om akutpsykiatrins lokaler, också det ett mycket stort projekt.

-Där sker slutbesiktning i dagarna och den 2 maj ska patienterna flytta in, berättar Lennart Berglund.

Det är heller inte länge sedan bolaget byggde om vårdcentralens lokaler.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons