Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora USA-förluster i Irak i maj

Annons

Medan Washington på söndagen förberedde sig att högtidlighålla Memorial Day _ den årliga minnesdagen över dem som stupat i krig _ fogades ytterligare åtta döda amerikanska soldater i Irak till listan över krigsoffren.

Därmed uppgår antalet dödade amerikaner i Irak till omkring 100 bara i maj. Den värsta attacken som resulterade i tre döda skedde i provinsen Saladin. De övriga stupade i och omkring Bagdad och provinsen Anbar.

Ceremonierna på Memorial Day på måndagen kommer än en gång att uppmärksamma det blodiga pris som USA får betala för kriget i Irak. President George|W Bush varnade i veckan dessutom för att fler förluster är att räkna med i sommar.

De amerikanska befälhavarna i fält är nöjda med de senaste förstärkningarna. De anses ge bättre möjligheter att nå resultat i jakten på rebeller och skapande av stabilitet.

Det finns dock inga tecken på att våldet håller på att mattas av i Irak. På söndagen meddelades att polisen hittat tolv bakbundna lik som bar spår av tortyr och skottskador. Kropparna påträffades i en stadsdel i al-Dura-distriktet i huvudstaden. Under de senaste månaderna har de USA-ledda styrkorna genomfört gjort många tillslag på de oroliga gatorna i al-Dura.

Fortfarande tar de irakiska myndigheterna nästan dagligen han om 10_20 dumpade lik i huvudstaden.

I två olika attentat i Bagdad dödades fyra civila medan 15 skadades på söndagen.

Två höga poliser dödades i den sunnidominerade staden Samarra när deras bil utsattes för beskjutning.

I helgen har amerikanska och irakiska styrkor gjort tillslag mot Muqtada al-Sadrs Mahdimilis i Bagdad.

Den radikale shialedaren som återvände till hemlandet i fredags uppges stödja en plan för att sluta fred mellan shia- och sunnimuslimer. Enligt BBC har al-Sadr haft kontakt med sunnigrupper. De ska ha bestämt sig för att gå samman mot den gemensamma fienden USA i syfte att få till stånd "ett enat och demokratiskt" Irak.

Muqtada al-Sadr är känd för att kunna elda massorna med sina tal. I en moské i Kufa talade han inför 6|000 shiamuslimer.

TT

Mer läsning

Annons