Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i strokevården

Annons

Vården av personer som drabbas av stroke varierar kraftigt över landet. I Danderyd lever drygt nio av tio patienter tre månader efter vård, i Karlskoga är siffran drygt sju av tio.

Då har Socialstyrelsen ändå tagit hänsyn till skillnader i patienternas ålder i sin nya rapport om kvaliteten på svensk strokesjukvård.

I riket som helhet avled 18,2 procent av de strokedrabbade de första 90 dagarna efter insjuknandet, men variationerna mellan olika regioner är tydlig. Gotland och Västerbotten ligger bra till, Jämtland och Värmland finns i jumboligan.

Sett till enskilda sjukhus blir skillnaderna ännu större. Danderyd, Köping och Värnamo har högst andel långlivade slaganfallspatienter, enligt sammanställningen, medan Karlskoga, Simrishamn och Hudiksvall/Bollnäs visar de sämsta siffrorna.

Socialstyrelsen aktar sig noga för att dra några växlar utifrån skillnaderna i dödlighet. Siffrorna ska tvärt om tolkas med "stor försiktighet", skriver myndigheten. Patienterna kan ha olika bakomliggande sjukdomar som påverkar utfallet, och vissa dubbelregistreringar av dödsfall kan ha skett.

Men det är likväl ett faktum att strokevården inte är rättvis över landet, slår rapporten fast. Åtminstone var så fallet fram till 2005, det vill säga innan Sverige fick nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas.

Enligt riktlinjerna ska strokedrabbade vårdas på speciella vårdavdelningar, med särskild utrustning och kompetens för att rädda patienter med proppar och blödningar i hjärnan. I realiteten skrivs drygt var tjugonde drabbad (22,3 procent) in på annan vårdavdelning i stället, enligt sammanställningen, med reservation att siffran kan ha förbättrats sedan 2005.

Den ökade kostnaden skulle landstingen kunna spara in genom att byta ut dyra läkemedel mot billigare, men likvärdiga, vid eftervården så som riktlinjerna rekommenderar.

TT

Mer läsning

Annons