Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora prishöjningar på hårddiskar

/
  • Chips Kiesbye från Sator är i dag också skivproducent. Det är i slutändan honom och andra konstnärer som Copyswede företräder. Själv är Kiesbye skeptisk till den nya avgiften.
  • Prishöjningar förväntas komma ute i handeln. Men meningarna bland de säljare som DT talat med går isär om en köprusch uppstått inför höjningen.

Copyswede som företräder musiker och andra konstnärer hävdar att artisterna måste få betalt för de kopior som skapas på minnena.
En extern hårddisk för 400 kronor kan bli över 100 kronor dyrare i butiken.

Annons

En extern hårddisk för 400 kronor kan bli över 100 kronor dyrare i butiken.

De höjningar som sker är tänkta att kompensera konstnärer, som musiker och filmakare, för uteblivna intäkter i samband med så kallad privatkopierng. Privatkopiering är till skillnad från piratkopiering laglig och sker när du skapar en kopia för eget bruk eller för att ge till någon familjemedlem eller vän. Men höjningen är kontroversiell. Före detta Borlängebon Anna Troberg är Piratpartiets nya ledare och motståndare till avgiften.

– Det är en fantasiförlust som Copyswede lägger på USB-stickorna och hårddiskarna. Varför ska konsumenter som kanske bara har sina egna foton på en extern hårddisk eller gör databackuper betala för detta. Och varför ska personer som vill ha en skiva på en USB-sticka till bilstereon betala för produkten en gång till. Jag hoppas verkligen att elektronikbranschen skapar en rättsprocess om detta, säger hon.

Även Chips Kiesbye, skivproducent samt gitarrist och sångare i Borlängebandet Sator, ställer sig frågande till avgiften. Men han tror först att avgiften ska täcka upp för piratkopiering, alltså den illegala fildelning där folk mer eller mindre blint delar med sig av musik, filmer, spel och annat upphovsrättsskyddat material till människor över hela världen via Internet.

– Detta är ett problem och det märker jag kanske mer som skivproducent än som artist. Det är väldigt svårt att göra skivor i dag och budgeten för skivorna är i dag är kanske fem gånger lägre än tidigare. Många band gör hemproduktioner och resultatet blir därefter.

När han får veta att avgiften egentligen gäller privatkopiering där man gör kopior för sig själv eller bekanta säger han:

– Jag tror inte det är där skon klämmer. Och risken med en höjning av priserna är väl att folk köper smuggelgods i stället.

För att täcka upp för den illegala piratkopieringen tror han i stället på en modell där internetleverantörerna beskattas.

– Det är de som tjänar pengar, tänker han.

Avgifter för privatkopiering är inte något nytt. När du köper en cd-skiva eller en dvd-skiva finns avgiften inbakad i priset och längre tillbaka betalade konsumenten samma avgift för videoband och kassettband. Därför kallas också privatkopierngsavgiften för kassettavgift. Avgiften ska sedan fördelas ut till upphovsrättsmännen. När Borlängebandet Mando Diaos manager Carlos Barth får höra om DT:s ärende börjar han skratta:

– Jag har aldrig sett sådana intäkter på någon avräkning, förklarar han.

Mer läsning

Annons