Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Hyttnäs - en pärla från 1880-talet

/

Annons

Blickar man ut från den snickarglada verandan på huvudbyggnaden ser man mjukt slingrande grusgångar, två syrenbersåer och en vit trädgårdsgunga. Inget är kantigt, utom den låga spireahäck som klippts till en stjärna i den centrala rundeln.

Mitt i stjärnan tronar en imponerande agave i en trätunna. En påminnelse om att här har bott en familj med intresse för botanik och rariteter.

Familjen Linderdahl bodde på Stora Hyttnäs under etthundra år och deras trädgårdsideal präglar anläggningen. Henrika Linderdahl fick gården i gåva av sin far vid giftermålet med löjtnant Pontus Linderdahl. Familjen levde sedan de flyttat in 1881 ett komfortabelt liv på gården med många fester. Henrika umgicks flitigt med Karin Larsson.

Sonen Bengt Linderdahl, som dog 1983, var den siste som bodde på gården, men han orkade inte sköta trädgården på ålderns höst.

När den Linderdahlska stiftelsen bildats vidtog ett gigantiskt arbete för att sätta den förvildade trädgården i stånd. Tack vare gamla fotografier och en bevarad ritning av Erik Gustav Björk har man nu en anläggning som i stort överensstämmer med 1880-talets.

Men den gamla bergsmansgården vid Silverströmmens hytta har äldre anor än så. Ritningar från 1600-talet vittnar om att det fanns en storslagen trädgård här redan då, med ruddammar, äppelgård och stor köksträdgård.

Idag är Stora Hyttnäs trädgård väl känd bland trädgårdsentusiaster, som njuter av friden bland syrenbersåer och rosensnår. Och få anar väl vilket arbete, inte minst av ideella krafter, som ligger bakom varje nytt år av fägring.

Vi går runt i trädgårdens alla delar med Linderdahlska stiftelsens intendent Leif Kihlström. Han berättar att början av förra seklet var en gyllene tid då familjen på gården hade 16 anställda drängar och trädgårdskullor.

- Bengt Linderdahl skaffade en engelsk motorgräsklippare, en av de första som kom hit före andra världskriget, berättar han.

Bengt Linderdahl var botanist och hans intresse märks i antalet långväga växter. Det finns 78 sorters vedartade buskar och träd här. Många växter är ovanliga här uppe, som parkstånds, stäpplilja, vintertibast och tvåfärgad ungersk syren. En svart nysrot började oväntat blomma med lysande guldgula klockor efter 18 år.

Fortfarande händer det att Leif Kihlström hittar rara örter i snåren. Han talar med värme om varje växtmirakel. Bland annat förbluffades han över en liten porslinshyacintblomma som lyckades arbeta sig upp till ytan från enorma djup.

Det stora miraklet är förstås det berömda Gubbäpplet från 1600-talet, samma sort som hittats på en annan bergsmansgård i Falun, Källslätten. Fortfarande grönskar det trots att det är sönderfläkt i tre delar, men en liten telning intill väntar på att ta över.

- Trädgården är fantastiskt robust, eftersom den fått härda sig själv länge, säger Leif Kihlström. Samtidigt har den fördelar av läget då den är omfluten av vatten och dimman skyddar från frost.

Under 1880-talet var det modernt med så kallade Broderiträdgårdar med komplicerade rabattmönster. Men Stora Hyttnäs trädgård har en mjukare form.

Hela trädgården är ordnad i flera rum. Först möter man prydnadsträdgården som är enbart njutning. Sedan fruktträdgården med många genuina gamla dalaäppelsorter, som Hedemoraäpple och Gubbäpple.

Längre ner mot sjön utvecklas den nyttiga delen: En pedagogiskt ordnad köksträdgård som är mindre än den ursprungliga, har återuppstått i gammeldags form.

Skogsängen öppnar sig vid den gamla smedjan i skydd av gamla lindar. Till och med bokar har överlevt dessa breddgrader.

Inne i "vilda skogen", eller lunden, finns ett urgammalt hålträd där många barn krupit igenom - bland andra Carl Larssons. I det milda ljuset trivs vit och blå alpclematis. Den växer till mattor och klänger sig upp på granarna. Översvämningen häromåret tärde på den, berättar Leif Kihlström, det fanns faktiskt ännu mer förr.

Före och kring midsommar är blomningen allra mest överdådig på Stora Hyttnäs, inte minst eftersom gården har så många varianter av buskrosor.

Hemmet visas från 1 maj för förbokade grupper och dagligen, utom måndagar, juni - augusti för allmänheten. Trädgården är öppen hela året.

Mer läsning

Annons