Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso oense med jägare

Annons

Sedan många år tillbaka är det Hellefors jaktskytteklubb som svarat för jakten i trakterna kring Fredriksberg och ner mot Hällefors.

Men strax före jul sa Stora Enso upp avtalet med klubben och ville istället förhandla med varje enskilt jaktlag, totalt 19 jaktlag med över 500 jägare.

Stora Enso har sålt marken till Bergvik AB, men har fortsatt som förvaltare.

Vegard Haanaes, distriktschef på Stora Enso, uppger att skälet till att de sagt upp avtalet är att de vill ha en bättre kontakt med jägarna för att kunna mer i detalj få kontroll på älgstammen.

- Vi vill att älgstammen ska minskas så att det under vintern finns cirka 6-7 älgar, men detta varierar stort på området, i norr tål marken förre älgar och i söder lite fler, säger Vegard Haanaes.

Hur stor älgstammen är i dag har han ingen kontroll på, men konstaterar att den är för stor och de kan han se utifrån antalet skador.

-För tre år sedan var skadorna 14 procent och nu är de nere på nio procent, två procent är vad vi kan acceptera.

Enligt honom är avtalen färdigförhandlade med de 19 jaktlagen och alla har kommit överens, det som återstår är att avtalen ska undertecknas.

De nya avtalen kommer inte att innebära några ökade kostnader för jägarna poängterar Vegard Haanaes. Han tror att det snarare kommer att bli lite billigare och att med avskjutningen ska det följa fler skottchanser.

Utifrån detta blev han mycket upprörd när det förra veckan skickades ut ett brev från jaktskytteklubben där medlemmarna senast 31 maj uppmanades betala medlemsavgiften på 3 000 kronor, annars riskerade de att bli uteslutna ur klubben. Detta skulle inkludera både älgjakt och småviltsjakt, samt försäkringar, prenumeration på Svensk Jakt och tillgång till jaktskyttebanor.

- Jag kan inte förstå hur de kan ta betalt för något som de inte har tillgång till, säger Vegard Haanaes.

I ett brev till styrelsen förklarar han sig ha tappat allt förtroende för styrelsen och uppmanar styrelsen att betala tillbaka de pengar som betalts in.

- Uppenbarligen har klubben en rad inre problem som måste lösas och det innan vi kan teckna ett avtal med dem om småviltsjakten, säger Haanaes.

Lennart Myrman, ordförande i jaktskytteklubben, ser annorlunda på saken. Den avgift som medlemmarna uppmanats betala är en medlemsavgift i en förening och som är beslutad på ett medlemsmöte.

- För övrigt anser jag de två breven vara historia, jaktlagen, styrelsen och representanter för markägarna ska träffas nästa vecka för att reda ut de problem som finns, säger Myrman.

Till skillnad mot Vegard Haanaes anser han att det finns en bra dialog mellan jaktskytteklubben och Stora Enso.

- Jag ser inga oklarheter och vi har en gemensam målsättningen med markägarna om hur jakten ska skötas, säger Lennart Myrman.

Han medger dock att det brev som gått ut från klubben var lite olyckligt och kan ha skapat en oro bland medlemmarna.

Myrman känner ingen oro för att jakten på sikt ska bli dyrare eller att älgjakten säljs till den som betalar mest.

- Markägarna har en tydlig långsiktig plan för hur älgbeståndet ska vara i framtiden och hur jakten ska skötas.

Efter nästa veckas möte mellan styrelsen, de olika jaktlagen och markägarna kommer medlemmarna att kallas till ett nytt medlemsmöte där medlemsavgiften utifrån de nya förutsättningarna ska fastställas.

- Ingen som inte betalat medlemsavgiften kommer att uteslutas, lovar Lennart Myrman.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons