Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso backar upp Kofi Annan

Annons

Vice koncernchefen Björn Hägglund, som sedan ett drygt år arbetar på skogsjättens internationella kontor i London, antydde i en intervju för tidningen strax före förra nyåret, att en global företagspolicy var på gång.

- Det har varit en lång process. Företaget blir allt större och allt mer globalt. Vi finns i för oss nya miljöer och nu känns det naturligt för oss att klargöra vissa fundamentala saker.

Hägglund medger också att den antiglobaliseringsdebatt och den oro för hur globala företag agerar som bland annat manifesterats vid stora internationella möten, som dem i Göteborg, Genua och Seattle, fått koncernledningen att tänka efter.

- Det är viktigt hur de globala företagen uppfattas. I den nationella sfären fanns en jämvikt mellan det politiska och det företagsmässiga systemet. Läget har nu förändrats. Kanske inte så mycket för Stora Enso - bruket i Kvarnsveden ligger ju där det ligger. Men lättare produktion kan flyttas för att inte tala om hur det är för kunskaps- företag. Företagen har fått mer att välja på.

- I det läget vill Stora Enso visa att vi kan ta ansvar utan att de här sakerna regleras i något övernationellt organ. Bruket fanns mitt i företaget förr. Stora hade åtminstone in på 1980-talet en central roll i samhällslivet i Falun och Dalarna. Nu lever vi med en förändrad bolagsmiljö. Funktioner har flyttat, konsta- terar Hägglund

Grunderna för Stora Ensos företagsetiska policy har bland annat hämtats från internationellt accepterade deklarationer - FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och det internationella fackets (ILO) grundläggande konventioner.

Stora Enso har också beslutat ställa sig bakom FN:s generalsekreterare Kofi Annans initiativ Global Compact i vilket han förra året uppmanade ledarna för världens storföretag att verka för att globaliseringen ska omfatta alla människor i hela världen.

Detaljerna i Stora Ensos globala policy kommer att presenteras senare. Det dokument som tidigare var en årlig miljöredovisning av Stora Ensos verksamhet kommer att förändras. Utgångspunkten är att en global hållbar utveckling nås genom framgångar med miljöarbetet, lönsamheten och de etiska principerna.

- Grundläggande är lönsamheten i sig. Det sämsta vi kan göra för dem vi interagerar med och för våra anställda är att driva ett företag som gör förlust. Det ger ingen trygghet.

Principerna fokuserar på de sociala och socioekonomiska aspekterna, eftersom Stora Enso anser sig ha ett gott anseende i fråga om finansiella resultat och miljöledningssystem.

Stora Enso kommer att ställa upp etiska principer för sitt affärsmässiga agerande, utlovar transparens och ska beskriva hur bolaget ska agera mot anställda och omvärld.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons