Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora distrikt kan fälla Leijonborg

Annons

Tre partidistrikt kan avgöra Lars Leijonborgs framtid som folkpartiledare.

Stockholm, Skåne och Göteborg ska de närmaste dagarna meddela sin inställning till valberedningen.

Styrelsen för det klart största distriktet, länsförbundet för Stockholm, höll sitt nomineringsmöte på söndagen. Det skedde i samband med att folkpartiets kommunpolitiker träffades i Örebro.

Varken hon eller andra ledamöter i styrelsen vill dock berätta vem de stöder som partiledare. Först ska partiets valberedning informeras, vilket väntades ske under söndagen eller måndagen.

Enligt en erfaren folkpartist så kan ett negativt besked från Stockholm bli droppen som får Lars Leijonborg att dra sig tillbaka.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton, vill inte gå lika långt i sin bedömning, men säger:

Enligt Svenska Dagbladet finns det ett klart stöd för Leijonborg i förbundsstyrelsen i Stockholm, medan det i Skåne varit tvärtom. När frågan tidigare har diskuterats i Skånes förbundsstyrelse, så ska skolminister Jan Björklund ha varit favoriten.

Skåne skulle hålla ett nomineringsmöte på söndag kväll, vilket inte var planerat för ett par veckor sedan.

Skånes beslut i partiledarfrågan tas först på onsdag.

Det tredje största länsförbundet, Göteborg, har styrelsemöte på måndag då partiledarfrågan ska behandlas. Enligt ordförande Ann Catrine Fogelgren så har tongångarna i Göteborg inte varit särskilt heta. Där väntas Leijonborg få stöd.

Hittills har sex av 25 länsförbund uttalat kritik mot Leijonborg. Nomineringstiden går ut sista april och partiledare ska väljas vid partikongressen, landsmötet, i september. Där kommer 181 ombud att ha rösträtt. Stockholm representeras av 31 personer, Skåne av 17 och Göteborg av nio.

Ett problem för Leijonborg-kritikerna är att det kan bli svårt att få fram en motkandidat. Mångas favoriter är skolminister Jan Björklund och EU-minister Cecilia Malmström. De stöder Leijonborg.

TT: Om han avgår frivilligt, ställer du upp då?

TT

Mer läsning

Annons