Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora demonstrationer i Kirgizistan

Annons

Presidenten sitter allt lösare i Kirgizistan.

Tusentals demonstranter kräver hans avgång i protest mot korruption och uteblivna reformer.

Kriserna har efterträtt varandra med jämna mellanrum nästan ända sedan Kurmanbek Bakijev valdes med stor majoritet i presidentvalet sommaren 2005. Han som då var en av oppositionens mest framstående ledare i kampen mot den allt mer korrupte och auktoritäre företrädaren Askar Akajev riskerar nu att drabbas av samma öde: att störtas i folkliga demonstrationer.

Tagajeva och Monolbajev tillhörde de cirka 10|000 som samlats i huvudstaden Bisjkek på onsdagseftermiddagen, lokal tid, för att trots pågående demonstrationsförbud protestera mot presidenten. Många var unga, många var beväpnade med träpåkar. Mot dem stod 4|000 poliser, utkommenderade för att framför allt skydda de offentliga byggnaderna.

I de våldsamma demonstrationer som jagade Akajev på flykt under påskhelgen för två år sedan intogs presidentkansliet och tv-huset. Mängder av affärer plundrades i oron, vilket nu har fått butiksinnehavare att förbereda sig med vapen och inhyrda vakter.

Bakijev har försökt stävja protesterna genom att erbjuda ytterligare grundlagsändringar för att minska presidentmakten till gagn för parlamentet. Samtidigt har han varnat för att polisen kommer att ta i ordentligt om våldsamheter bryter ut.

Men det skrämmer inte hans förre premiärminister Feliks Kulov, som nu definitivt brutit med presidenten och kräver nyval i höst.

Missnöjet gäller främst den fortsatt usla ekonomin, trots Bakijevs löften om ekonomiska reformer och kamp mot korruption.

I bakgrunden lurar också något potentiellt mycket allvarligare: den urgamla motsättningen mellan landets södra och norra delar.

TT

Mer läsning

Annons