Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister bakom drunkningsolyckan

Annons

Det var klockan två på natten till den 12 oktober förra året som det upptäcktes att 82-åringen var försvunnen från en demensavdelning vid Söderåsens ålderdomshem. Polis och räddningstjänst larmades och stora insatser drogs igång för att söka efter mannen. Tolv timmar senare påträffades han dock drunknad i Västerdalälven.

Mannen hade under natten tagit sig ut från den obemannade avdelningen via en olåst branddörr. Att dörren gick att öppna hade tidigare påpekats av platschefen vid Söderåsen som efter en brandtillsyn menat att den inte uppfyllde kravet på att förhindra en person med demenshandikapp att ta sig ut. Ärendet lämnades vidare till ansvariga hos kommunen men några åtgärder vidtogs aldrig.

I sin granskning av ärendet riktar nu länsstyrelsen mycket skarp kritik mot att tidigare påpekade brister i utformningen av branddörrens låsfunktion lämnats utan åtgärd. Skarp kritik lämnas också mot att hur tillsyn och uppsikt har åsidosatts då personal saknats nattetid. Länsstyrelsen menar att bristerna allvarligt äventyrat den kvalitet, säkerhet och trygghet i omsorgen som kan krävas för de boende.

I den redovisning som kommunen lämnat över vilka åtgärder som vidtagits för att något liknande inte ska kunna inträffa i framtiden påpekas att branddörren numera försetts med lås som endast kan öppnas i samband med att brandlarmet utlösts. Samtliga balkongdörrar har dessutom försett med lås som kräver att de öppnas med nyckel och händelsen har även lett till att en översyn gjorts av säkerheten vid alla demensplatser när det gäller både utformning och bemanning.
Sammanfattningsvis konstaterar länsstyrelsen att brister och förhållanden framkommit som inneburit att den enskildes behov av tillsyn och uppsikt allvarligt har åsidosatts. Att påtalade brister kring branddörrens säkerhet lämnats utan åtgärd och att tillräcklig personal saknats för att säkerställa en god vård och omsorg nattetid. Bedömningen är ändå att relevanta åtgärder nu har vidtagits med anledning av det inträffade.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons