Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor viltfara på 71:an

Annons

Rent generellt kan man säga att älgfaran ökat dramatiskt efter riksväg 71 från Sälen till Nås. Men det har också funnits älgsamlingar bland annat efter Vasaloppsvägen mellan Fiskarheden i Transtrand och Evertsberg där det i förar veckan fanns en ansamling av cirka 60-70 älgar nära vägen.

Bara den senaste veckan har minst tre älgolyckor inträffat i området. En av olyckorna skedde i trakterna av Högstrand norr om Sälen medan den allvarligaste inträffade nedanför Lindvallen i Sälenfjällen efter fjällvägen. Här fanns fyra personer varav två barn med i den bil som kolliderade med en av de älgar som under hela vintern befunnit sig nära eller på fjällvägen i trakterna av Lindvallen.

- Ett av de stora problemen för trafikanterna är utan tvekan de vildsvin som finns norr om Sälen i trakterna av Fulunäs. Här har det redan inträffat ett par olyckor och då vildsvinen oftast befinner sig på vägen befarar vi att det blir fler i vinter säger närpolischefen i Malung Stig Enarsson.

Annara är den älgtätaste vägsträckan mellan Lima och Malungsfors. Här samlas det varje vinter mycket älg och när nu snötäcket blivit djupare har också älgarna kommit ner mot riksvägen. Och med tanke på den täta turisttrafik som råder under hela vintern efter just 71:an är viltfaran mycket stor. Även mellan Sälen och Sörsjön finns det risk för älgolyckor och rådjur har man nära vägen söder om Sälen mot Fiskarheden i Transtrand. Rådjursfaran är också stor söder om Malung ner mot Nås efter riksväg 71.

De senaste dagarna har det också inkommit rapporter om ökad älgfara efter Europaväg 45. I första hand mellan Malung och Värnäs i Värmland men också mellan Malung och Mora. Ett par älgolyckor har också inrapporterats nära dalagränsen efter 45:an.

I de mest älgfrekventerade områdena har man nu också satt upp extra älgvarningsskyltar för att uppmärksamma bilisterna då framförallt fjällturisterna som dock oftast nonchalerar dessa varningar. Det är oftast fjällturisterna som också är inblandade i älgolyckorna medan ortsborna Är mer på sin vakt eftersom man är medvetna om den stora älgfaran efter vägarna.

SÖREN HAGA
soren.haga@daltid.se

Mer läsning

Annons