Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppladdning in för sd-möte

Annons

Hela kvarteret i Karlskrona där Sverigedemokraterna ska hålla sitt riksårsmöte var avspärrat av polisen timmarna före mötesstarten. Och utanför samlades motdemonstranter.

"Sd värderar efter hudfärg" var texten på banderollen utanför, som hölls av demonstranter med ansiktena målade röda, svarta och gula.

Förbi passerade många av de närmare 200 delegaterna till sd-mötet, som liksom pressen kunde passera polisavspärrningen först efter vissa problem.

De stora demonstrationstågen mot mötet väntas först på lördagen, men även på fredagskvällen planerades en demonstration. Gustaf Jonsson, 22-årig Karlskronabo, är en av många som tänker protestera mot mötet.

Ett nytt invandringspolitiskt program är också en av de centrala punkterna på riksårsmötet, som pågår till söndag kväll. Förslaget, författat av partistyrelseledamoten Mattias Karlsson, bär tydliga spår av Dansk Folkepartis tänkande, med bland annat skärpta regler för svenskt medborgarskap och hårdare krav för anhöringinvandring. Här betonas också vikten av att skydda "svenska" traditioner och värderingar.

Val av partistyrelse är en annan av huvudpunkterna. Efter framgången i valet 2006 och tv-debatterna nyligen mot s och fp sitter partiordförande Jimmie Åkesson tillräckligt säkert för att bli omvald. Men opposition finns, precis som i andra partier beskrivet som en konflikt mellan förnyare och traditionalister.

Förnyarna under Åkesson är starkast och har styrt valberedningens förslag till styrelseledamöter. Här finns vice ordföranden Jonas Åkerlund från Stockholm, andre vice ordföranden Anna Hagwall från Täby och bland de ordinarie ledamöterna partiprofiler som Mattias Karlsson och Björn Söder från Skåne och Richard Jomshof från Karlskrona.

Mötet äger rum i Sparresalen i Karlskrona, en kommun där sd har åtta fullmäktigeledamöter.

TT

Mer läsning

Annons