Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad i körkortsbedömning

Annons

Det är lättast att ta körkort i Örnsköldsvik och Umeå. År 2005 godkändes hela 82 procent av aspiranterna där medan bara 69 procent klarade sig i Malmö och Farsta.

Vägverkets körkortsinspektörer bedömer inte dem som kör upp på ett enhetligt sätt. Skillnaderna är stora och oförklarade i andelen godkända körprov. Det visar en granskning som Riksrevision gjort av Vägverkets förarprövning.

Inom ett och samma kontor kan andelen skilja uppåt 40 procentenheter mellan olika inspektörer. Många kontor uppfyller inte Vägverkets egna krav på hur stor variation det får finnas mellan olika inspektörer.

Även mellan kontoren är variationen stor. För körkortsaspiranter som anmälts av trafikskolor varierar andelen godkända prov mellan 69 procent som lägst till 82 procent som högst. För privatanmälda varierar det mellan 33 procent och 67 procent.

Marcus Lagerlöf, en av två förarprovare vid Vägverket i Örnsköldsvik, tror att skillnaderna kan hänga samman med trafiksituationen.

En annan delförklaring som Marcus Lagerlöf kan tänka sig har med storleken på Vägverkets uppkörningsregioner att göra. Vägverkets kontor i Örnsköldsvik är litet med bara två förarprovare, påpekar han.

Förarprovarna åker ut till mottagningsorter ute på landet som kan vara små, där trafiken är relativt okomplicerad.

Lennart Grufberg, ansvarig för utredningen på Riksrevisionen, säger att skillnaderna mellan inspektörerna och kontoren har ökat.

Enligt honom har Vägverkets tillsyn av hur uppkörningsproven fungerar i praktiken varit obefintlig.

Som privatist är det svårast att klara uppkörningen i Helsingborg där 33 procent klarade sig. Svårt är det också i Farsta och Malmö där 35 procent klarade uppkörningen 2005.

Lättast som privatist är det i Örnsköldsvik där 67 procent av privatisterna klarade sig.

Enligt honom har Vägverket jobbat systematiskt under tio års tid med att hitta en form där uppkörningsproven bedöms lika. Ingermar Skogö påpekar att skillnaderna mellan inspektörerna och kontoren har minskat under de senaste två åren, vilka inte finns med i Riksrevisionens rapport.

TT

Mer läsning

Annons