Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor potential för elsatsningar

Annons

El, producerad så att den inte bidrar till växthuseffekten, är framtidens melodi. Förnyelsebar och klimatneutral blir el en nyckelfråga för framtiden.

Det tror branschorganisationen Svensk Energi som vid en pressträff på onsdagen målade upp en ljus bild för den framtida svenska elproduktionen.

Efter 20 år av stiltje när det gäller utbyggnad av elproduktion satsar Sverige igen. Sverige är redan bäst i EU-klassen med 97 procent av elen från klimatneutrala källor som vattenkraft, kärnkraft, vind och biobränslebaserad kraftvärme.

Det är inte bara energibolagen som bygger ut. Också den svenska basindustrin bidrar. Till exempel producerar SCA i dag själva ungefär en fjärdedel av den el skogsföretaget förbrukar i Sverige.

I fjol tillkom cirka 600 megawatt el. Sverige är därmed uppe i samma nivåer som före stängningarna av de båda Barsebäckreaktorerna och inte längre beroende av import. Blir dessutom de stora vindkraftprojekt som planeras verklighet kommer produktionen därifrån att lyfta med cirka 200 megawatt per år. Till det tillkommer de uppgraderingar som är planerade i de svenska kärnkraftverken.

Samtidigt predikas kraftiga energieffektiviseringar. Så vad ska all den nya elen användas till?

Plug-in-bilar är en variant på elhybridbilar men med betydligt bättre batterikapacitet än i dag. Både Toyota och GM håller på att utveckla sådana bilar.

TT

Mer läsning

Annons