Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av Kinas militärutgifter

Annons

En talesman för Kinas folkkongress sade att landets militärutgifter kommer att öka med 17,8 procent i år till sammanlagt 44,95 miljarder dollar. Det tros inte ses med blida ögon av USA:s regering.

Nyheten meddelades av Jiang Enzhu och kom en dag innan den årliga sessionen i landets nationella parlament startar.

Jiang sade att Kina alltid strävat efter en "samordnad utveckling av landets ekonomi och försvar".

Enligt honom motsvarar militärutgifterna 7,5 procent av hela årets budget.

2006 höjde Kina militärutgifterna med 14,6 procent. Landet arbetar för att modernisera sina stora men ofta illa utrustade militära styrkor genom att köpa fler båtar, robotar, jaktplan och annan krigsmaterial. Allt för att öka landets strategiska räckvidd men också för att behålla trycket på Taiwan, den självstyrande ön som Kina säger måste acceptera att återförenas med fastlandet.

De ökade militärutgifterna tros inte lugna USA, som upprepade gånger kritiserat Kinas militära upprustning. Bush-regeringen har självt begärt att få 484,1 miljarder dollar för försvarsdepartementet under budgetåret 2008. Den summan täcker dock inte utgifterna för de militära operationerna i Irak och Afghanistan.

Internationella experter har uppskattat att Kinas verkliga utgifter för Folkets befrielsearmé kan vara tre gånger så stora som de officiella siffrorna.

USA:s vicepresident Dick Cheney sade nyligen vid ett besök i Asien att Kinas anti-satellit-test i januari och den militära uppbyggnaden "inte står i överensstämmelse" med Pekings mål om en "fredlig tillväxt".

TT

Mer läsning

Annons