Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor lavinfara i fjällen utanför pistat område

Annons

- Men lavinvarning är en färskvara, så det är inte säkert att det är lika stor fara imorgon (läs idag). Det är många faktorer som påverkar lavinrisken och den kan ändras snabbt åt båda hållen. Men håller man sig inom våra pistade områden så är det ingen fara, säger liftchefen Per Granås i Tandådalen-Hundfjället.

Det var onsdagens snöfall och sydliga vindar som på ett drastiskt sätt ökade lavinrisken på Hundfjällets nordsida.

Uppe vid fjällkanten byggs det under sådana förutsättningar snabbt upp stora snömassor. Där kan det ligga snölager som är flera meter djupa.

Det lavinfarliga området ligger öster om anläggningens pistade backar, det vill säga till vänster om Väggenbacken om man står nedanför och tittar upp mot fjällsidan.

- Vi har under vintern gjort snösprängningar några gånger uppe på kammen för att säkra området i sluttningen, som är ett populärt och fint område för offpiståkning. Vi har haft några mindre ras i vinter, men inte i något fall med skidåkare inblandande, säger Per Granås.

I och med den stora lavinrisken stängdes offpistområdet på onsdagen. Varje dag görs nya bedömningar om rasrisken.

- Förutsättningarna kan ändras snabbt, så det går inte att säga hur länge området måste vara avstängt. Men området är tydligt skyltat och vi vädjar till åkarna att följa de instruktioner vi ger, säger Per Granås.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons