Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor debattlust när budgeten klubbades

Annons

I går hölls debatten om budget-ramarna för nästa år. Fullmäkt-igemötet i juni är fullmäktige- ledamöternas årliga kraftprov och brukar sträcka sig minst tolv timmar. Diskussionsglädjen var stor även i år.

Mest sporrad var riksdagsmannen Ulrik Lindgren (kd) som tycktes ha mycket att ta igen efter att det senaste halvåret gjort glesa besök i fullmäktige. Han undrade hur det interna klimatet är inom socialdemokratin eftersom flera s-ledamöter skriver interpellationer till fullmäktige och inte tar upp frågorna internt på partiets gruppmöten.

Kommunalrådet Jonny Gahnshag svarade att det är ett gott tecken att s kan ha öppna diskussioner.

Budgetramarna som klubbades igenom innehöll inga stora nysatsningar. Och ledamöterna, oavsett partifärg, tycktes nöjda med det. Om budgetramarna håller så blir det ett överskott på 50 miljoner kronor 2006.

Gahnshag sammanfattade sin valårsbudget:

- Det blir inte så mycket nytt i en sådan här budget. Det har vi inte resurser till.

M, fp och kd hade lagt fram en "skuggbudget" där de föreslog en sänkning av skattesatsen med tio öre, och argumenterade för den.

- Det brukar vara bra att vara med i toppen. Men att vara med i skattetoppen känns inte bra, sade Lars-Erik Måg (fp).

Spi och falupartiet, som var med i den borgerliga koalitionen under den förra mandatperioden, var inte med på en skattesänkning. De föredrar att amortera på lånen i stället. Maria Wilje (fap) försökte sätta in debatten i ett större sammanhang. Hon tog med sig bilder på tre fötter i talarstolen. En liten, en normalstor kvinnofot (en 39:a) och en jättestor.

- Vårt budgetförslag är den här medelmåttan storlek 39, sade hon och höll upp mellanfoten.

Sedan höll hon upp storfoten och sade att symboliserar hur det är att leva över sina tillgångar.

Sist höll hon upp den minsta foten och sade att om kommunen lever över våra tillgångar så får våra barn leva på den här lilla foten.

Falupartiet och vänsterpartiet var ofta överens i debatten. Partierna var överens om att hellre minska på lånen än att sänka skatten. Sören Johansson (v) och Maria Wilje ansåg båda att hålla tillbaka investeringarna utanför kommunens "kärnverksamhet".

På en punkt gick en tydlig rågång. Vänstern gick på majoritetens förslag om skolnämndens budget. Falupartiet och spi ville minska skolbudgeten med 5,5 miljoner kronor.

Alla delar i budgetramarna klubbades igenom utan omröstning. Utom socialnämdens budget, där voteringen slutade 32-29 till förmån för majoritetens förslag.

De borgerliga reserverade sig till förmån för sina egna förslag.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons