Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor chans att åka på en blåsning

Annons

Varje dag kör 16 000 bilförare i Sverige med alkohol i kroppen. Och varje år dödas 150 personer i olyckor som är alkoholrelaterade.

Dessutom skadas 1000 svårt. Därför prioriterar polisen nykterhetskontroller.

Under luciaveckan kontrollerades bilisternas nykterhet i 20 EU-länder.

- Vi var ute på flera platser i länet under blåsveckan i samband med luciafirandet. Förutom trafikpolisen hade alla patruller i yttre tjänst samma uppdrag när det inte var utryckning, säger Sten-Åke Axelsson vid trafikpolisen i Dalarna.

Under julen och nyårshelgen satsar dalapolisen, Vägverket, NTF och Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund på information om bland annat väglag, väderlek och nykterhet.

- Alla polispatruller kommer att låta bilförare blåsa oavsett av vilken anledning vi stoppar bilarna, säger Sten-Åke Axelsson.

Gränsen för rattfylleri är 0.1 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det motsvarar ungefär 0,2 promille alkohol i blodet.

Med grovt rattfylleri menas att blåsprovet visar 0,5 milligram per liter utandningsluft, vilket motsvarar ungefär 1,0 promille eller mer alkohol i blodet.

Polisen talar inte längre om måttet promille. Det som gäller är enbart hur många milligram alkohol bilföraren har i utandningsluften. Ett mått som visas direkt i polisens testinstrument.

Maximistraffet för grovt rattfylleri är två års fängelse. Om bilföraren även gör sig skyldig till vållande till annans död kan straffet bli upp till sex års fängelse.

Straffet för rattfylleri ger dagsböter som påföljd och dessutom blir den dömde av med körkortet i cirka tio månader.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons