Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på villor

Annons

-Objekten är i stort sett bara in och vänder, konstaterar Dan Jansson.

Det är inte så många år sedan att villor i Smedjebacken kunde vara till salu under lång tid och det oftast slutade med att priserna fick sänkas. Utbudet var periodvis på bortåt ett 50-tal objekt.

I dag är bilden en helt annan, men utvecklingen har gått fort. Så sent som i somras var det ett 30-tal objekt till salu i Smedjebacken.

Vid årsskiftet hade det sjunkit till nio. Några av de som är till salu just nu är dels sådana som av olika skäl funnits ute en tid och dels lite udda objekt som ställer lite speciella krav på köparen. Det kan handla om högt pris, eller mycket stora eller små hus.

-Normala villor med ett pris på upp till 800000 kronor går direkt, för bara några år sedan var de svårsålda, säger Sören Hansson.

Han tror att förklaringen ligger i att räntan är så låg som den är och det gör att hus i den här prisklassen kan konkurrera med hyresrätter.

-Det finns dessutom inriktning mot att det är mer positivt att bosätta sig i Smedjebacken, säger Dan Jansson.

Konsekvensen blir att priserna stiger och i dag är det mer undantag att husen säljs till utgångspriset, som regel blir det budgivning, vilket gör att priserna stiger.

Även om det är övervägande delen av husen som säljs till folk som redan bor i Smedjebacken, så har fastighetsmäklarna noterat att det är en ökad tillströmning av kunder från andra orter.

-Speciellt i Söderbärke är det en stark tillströmning av folk utifrån, säger Sören Hansson.

Även Dan Jansson har noterat en tillströmning av folk utifrån. Det handlar dels om återvändare som på äldre dar vill flytta tillbaka till trakten, dels finns det ett ökat intresse från andra länder.

-Vi har många kunder från England, Holland och Danmark, däremot minskar intresset från Tyskland, framhåller Dan Jansson.

Jansson är övertygad om att den absolut avgörande faktorn för detta är att alla hus finns ute på internet.

-Sverige har blivit ett intressant alternativ för engelsmän som ska gå i pension, förr sökte de sig till medelhavsländerna, säger Jansson.

Trots att det finns få objekt till salu har de två fastighetsmäklarföretagen ökat antalet sålda objekt i Smedjebacken. Sparbankens fastighetsförmedling har sålt mellan 55-65 objekt om året och förra året sålde den cirka 85. Liknande siffror redovisar Riksmäklaren, som räknar med att den sålt cirka 40 hus i Smedjebacken under förra året.

En trend i storstäderna just nu är flyttstyling, vilket ska göra objekten mer tilltalande och därmed ska priserna öka. Men detta har inte riktigt nått fram till Smedjebacken.

-Jag kan bara påminna mig om att det har gjorts i något enstaka tillfälle, säger Sören Hansson.

Dan Jansson har noterat att det finns en medvetenhet om detta bland säljarna. Men det handlar mest om småsaker som de gör själva.

-Det kan handla om att det ska vara tänt i öppna spisen och att det ska vara tända ljus under visningen, säger Jansson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons