Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp! Sans och balans (del 2)

Annons

I Söderbärke begärde befolkningen vid ett möte i februari i år att vårdcentralen i Söderbärke skulle tillföras en läkare mot bakgrund av den avlövning som skett och att det vid vc i Smedjebacken tjänstgör sex läkare varav två bor i Söderbärke. I stället för landstingspolitiker från Västerbergslagen inställde sig vårdchefen för samma område Jens Beronius som har uppdraget att spara 25 miljoner på vården i Västerbergslagen.

Konsultföretaget Helseplan har tagit fram planer för att snabbast få ned sjukvårdskostnaderna med 25 miljoner. När förslaget presenterades förklarade bygdens landstingspolitiker att Ludvika lasarett med dess akutavdelning ska kvarbli "som tidigare" enligt s-politikern Carin Runeson från Smedjebacken. En akutavdelning som saknar egen läkare och kirurg. Helseplans utförda arbete till en kostnad av 270 000 kronor går alltså direkt i papperskorgen.

Sjukvårdens tillkortakommanden blir allt tydligare. Här är tre exempel:

En äldre man kom en lördag in på akuten i Falun. Han fick besked om att någon gastroskopiundersökning ej kunde utföras förrän på måndagen. Mannen ringde anhöriga och bad att få bli hämtad eftersom han inte orkade med en natt till på akutavdelningen. Han avled tre timmar senare.

En äldre kvinna i Smedjebacken bröt båda benpiporna i ena armen. Via lasarettet i Ludvika skickades hon vidare till Falu lasarett där hon avfärdades. Hon uppmanade återkomma. En vecka efter skadans uppkomst opererades hon sedan den felaktiga läkningen brutits upp.

I slutet av mars 2006 avled en man från Malung i en hjärtinfarkt sedan han inte lyckats få en remiss till Mora lasarett. En remiss hade utfärdats men på grund av arbetsbelastningen hade den inte nått fram. När mannen åter drabbades av kraftiga hjärtbesvär försökte man få tag i ambulans. När sådan anlände från Likenäs en timme senare fördes mannen till Torsby lasarett men avled under transporten. Uppenbarligen spelar utfärdande av remiss gränsen mellan liv och död inom Landstinget Dalarna.

Vi motser en förklaring till vad uttrycken länsvärde, halvsjuk och internmedicinsk akutverksamhet innebär. Begreppen har använts av styrelsemedlemmar inom Landstinget Dalarna. I avvaktan på en restaurering av Landstinget Dalarna kräver vi att kostnadskrävande projekt som till exempel Kulturfyren, kostnadsberäknat till 40 miljoner kronor omedelbart avbryts och att pengarna läggs på vården. Då har vi redan finansierat underskottet på 25 miljoner för vården i Västerbergslagen. Vi hoppas att våra åsikter leder till en ordentlig folkresning i Dalarna med inriktning mot en ny rationell och effektiv organisation som uteslutande arbetar för en maximalt god sjukvård.

I annat fall återstår bara en begäran om tvångsförvaltning av Landstinget Dalarna.

Fotnot: Del 1 publicerades i gårdagens tidning.

BENGT FORSBERGBO LINDEBERTBÖRJE KARLSSONSVEN ERIK REINHOLDSSONMATS WINROTHROLAND, ULLA OCH THOMAS GEIJERNADJA ERIKSSONGERRY JAEGERMARGARETA NORDSTRÖMLARS SÖDERKVISTUNDERTECKNARNA AV DENNA DEBATTARTIKEL SKRIVER UNDER SOM

Mer läsning

Annons