Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp i tvätteri efter brand

Annons

Det kommer förmodligen att ta hela veckan innan regiontvätteriet i Alingsås kommer upp i sin ordinarie kapacitet igen efter den brand som härjade den stora byggnaden på måndagsmorgonen.

Det kan drabba sjukhusen runt om i Västra Götaland och Värmland som är tvätteriets kunder.

Då hade han inspekterat förödelsen i lokalerna.

Men maskinparken av tvättmaskiner, tumlare och annat tycks inte ha tagit skada.

Det regionägda tvätteriet har så kallade katastrofavtal med andra stora landstingsägda tvätterier men enligt Hallberg blir det förmodligen inte aktuellt att utnyttja det.

Tvätteriet i Alingsås tvättar, torkar och steriliserar 40 ton kläder och andra textilier varje dag. Normalt jobbar de drygt 300 anställda i tvåskift med start klockan sex på morgonen.

Automatlarmet om branden kom klockan 7.23 på måndagsmorgonen. Byggnaden utrymdes på de cirka 150 arbetande och ingen kom till skada. Vid tio-tiden var branden under kontroll.

Enligt Bo Ekdahl, ställföreträdande räddningschef i Alingsås, tycks elden ha startat i tvätteriets fläktrum, centrum för den stora byggnadens ventilationssystem. Den har sedan spritt sig i ventilationskanalerna och till delar av taket och en vägg. Eftersom det brann i ventilationen spred sig röken in i hela den jättelika byggnaden.

Räddningstjänsten hade fem styrkor på plats. Räddningstjänsten i Alingsås tog hjälp av bland annat Lerum och Göteborg.

TT

Mer läsning

Annons