Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för thailändska bärplockare

Annons

Nu har thailändska myndigheter bestämt sig.

Det blir inga utresetillstånd för bärplockning i Sverige.

Thailändska plockare tjänar för lite pengar när vissa bäruppköpare drar både skatt och arbetsgivaravgift från deras lön, anser den thailändska arbetsmarknadsstyrelsen.

Förra året kom ungefär 2|200 thailändare till Sverige för att plocka bär. Men många av dem åkte hem med betydligt lägre förtjänst än vad de räknat med.

I september strejkade 400 thailändska bärplockare i Björksele i Lappland i protest mot att över hälften av deras inkomster försvann till skatt. Personal från Thailands ambassad reste till Björksele för att träffa missnöjda landsmän.

En dom från 2003 i regeringsrätten ligger bakom Skatteverkets handläggning av fall med utländska bärplockare. Den avsåg ett bärföretag som bjudit in 1|400 bärplockare från Ryssland, Ukraina och Vitryssland.

Ska situationen ändras krävs det en lagändring av riksdagen som gör det tillåtet för bärbranschen att tillfälligt anställa arbetskraft från utlandet utan att dra skatt och betala arbetsgivaravgifter enligt Sten Eriksson, kommunikationsdirektör vid Skatteverket.

Men det kan också finnas en annan lösning på problemet. Om thailändarna anställs via utländska bemanningsföretag så behövs inget visum. Vissa bärföretag gjorde så redan förra året för att kringgå skattereglerna. Men då måste thailändarna i stället få ett arbetstillstånd beviljat av den svenska ambassaden.

Hittills har bara ett av de fyra företag som får bjuda in bärplockare nappat på idén. Resten riskerar att stå utan thailändsk arbetskraft när bärsäsongen drar igång.

TT

Mer läsning

Annons