Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för kärnavfall i Forsmark

Annons

Statens strålskyddsinstitut (SSI) stoppar deponeringen av kärnavfall vid slutförvaret i Forsmark. Enligt SSI lever Svensk Kärnbränslehantering, som ansvarar för driften, inte upp till strålskyddskraven.

"SSI ställer mycket hårda krav för deponering i slutförvar. Den måste ske på ett sätt som är säkert för människa och miljö både i dagsläget och tusentals år framåt i tiden", säger Anders Wiebert vid SSI i ett pressmeddelande.

Enligt SSI har Svensk Kärnbränslehantering, trots upprepade påpekanden, dröjt med redovisningar och lämnat otillräckligt utredningsmaterial.

De redovisningar som har lämnats visar också enligt SSI på brister i strålskyddet:

"Bland annat överskrider SKB gällande strålskyddsbegränsningar och de metoder som används för att bestämma sammansättningen av radioaktiva ämnen i avfallet är bristfälliga", skriver SSI.

Bristerna ska dock inte innebära någon omedelbar risk för omgivningen, enligt SSI.

Deponeringen stoppas från och med den 21 juni.

Torstenfelt säger att det pågår ett arbete med en säkerhetsanalys för att visa att SKB fortfarande uppfyller de långsiktiga säkerhetskraven. Den analysen lämnas in vid årsskiftet.

Börje Torstenfelt säger att det handlar om så kallat låg- och medelaktivt avfall som till exempel sopor och skrot. Avfallen lagras tills vidare på kraftverken.

TT

Mer läsning

Annons