Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för gratissurfning

Annons

I går stängde högskolan av internetuppkopplingen till alla studentrum i Falun. Från att ha kunnat surfa gratis måste studenterna nu betala 249 kronor i månaden för bredband.

I studentboendet på Sturegatan har det lett till protester. Studenterna menar att fastighetsägaren Masmästaren gör sig skyldig till kontraktsbrott eftersom bolaget lovat studenterna gratis internet. I hyreskontraktet står det att: "Nyttjande av datanät ingår i hyran (uppkoppling via Högskolan Falun/Borlänge)".

- Jag betalar 3 140 kronor för 27 kvadratmeter och det är jäkligt mycket. Nu jobbar jag i och för sig extra, men innan det hade det inte funnits en chans att jag skulle kunna betala 250 kronor extra. Och internet är en väldigt stor och viktig del av studierna, säger Thomas Hetland, en av de boende.

Högskolan har bjudit studenterna på gratis internet sedan slutet av 1990-talet. Nu dras förmånen in eftersom anslutningen tar för mycket tid av högskolans administration. Problem med exempelvis fildelning och spammejl har blivit en stor belastning.

- Det har aldrig funnits något avtal mellan högskolan och fastighetsägarna. De har bara räknat med att det ska vara gratis, säger Per Elings, systemtekniker vid Högskolan Dalarna.

Örjan Willemark, fastighetschef på Masmästaren, anser inte att bolaget har gjort fel. Därför ser hyresavtalet ut som tidigare.

- Vi erbjuder fortfarande uppkoppling till högskolans datanät men inte vidare ut på internet. Det är ju just det som står i hyresavtalet. Vi erbjuder uppkoppling via högskolan men inte mer, säger Örjan Willemark.

I går förde han diskussioner med hyresgästföreningen. Men någon omedelbar lösning på frågan ser han inte.

- Frågan får tas upp vid en kommande hyresförhandling, säger Örjan Willemark.

Fotnot: Studentboenden finns även hos Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge. Hos dessa bolag står det ingenting om gratis datauppkoppling i hyreskontrakten.

MARIA BIAMONT MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons