Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för farthinder

Annons

- Jag förstår inte hur det rimmar med kommunens målsättning om ökad säkerhet, säger Anders Rosen, boende på Nordvalls väg.

Under flera år har de boende på Nordvalls väg haft tillstånd att sätta upp några blomlådor. Syftet är att få ner farten på trafiken som passerar på gatan. Detta har fungerat bra och farten på trafiken har sänkts på ett påtagligt sätt.

- Gatan är bred och det går lite nerför, sammantaget flera faktorer som inbjuder till att köra lite fortare, dessutom har Nordvalls väg blivit lite av en genomfartsväg för de som bor längre upp mot Uvberget, säger Peter Norén, boende på Nordvalls väg.

Både han och Anders Rosen anser att farthindren gett en viss garanti för att de värsta fartsyndarna håller igen när de passerar husen.

- Eftersom barnen finns i närheten av husen och gatan är det lätt hänt att ett barn kommer ut på vägen och kommer det då en bil i hög fart kan olyckan vara ett faktum, säger Anders Rosen.

Det som irriterar Rosen och Norén mest är att kommunen ändrat uppfattning. Tidigare har det inte varit några problem att få tillstånd att sätta upp blomlådorna. Men i år var det inte lika enkelt. I stället för att ansvarig tjänsteman tog beslutet, i detta fall tekniska chefen PO Dahlström, drogs det hela vägen i miljö- och byggnadsnämnden.

Initiativtagarna fick i uppdrag att undersöka hur de boende efter gatan ställde sig till det hela.

Totalt 20 av de boende svarade och av dessa ställde sig elva positiva till att det sattes upp blomlådor även i år.

Fyra var neutrala och fem ställde sig direkt negativa.

Utifrån detta beslutade nämnden att avslå ansökan och detta med hänvisning till att det var så många som var negativa.

- Det var betydligt fler som var positiva och det borde faktiskt räcka med att en är orolig för barnen för att det skulle vara okej att sätta upp farthinder, säger Anders Rosen.

Han noterar att kommunen bland annat i slutet av Nordvalls väg byggt en rondell för att öka säkerheten.

- Dessutom ska det byggas en rondell vid riksvägen och på Vasagatan finns det flera vägbulor, allt för att öka säkerheten, konstaterar Rosen.

De blomlådor han och Norén vill sätta upp skulle inte kosta kommunen en enda krona.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons