Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för barnaga i Nya Zeeland

Annons

Att aga barn blev förbjudet i Nya Zeeland på onsdagen då landets parlament tog bort en lagpassus om föräldrars rätt att använda "rimlig tukt" när de uppfostrar sina små.

Beslutet fattades med betryggande majoritet _ 113 ledamöter röstade för och sju emot den föreslagna ändringen.

Förslaget hade lagts fram av Sue Bradford från De gröna, och inför parlamentet talade hon om "barnens gudagivna rätt att tryggt växa upp i sina familjers kärlek, att av oss andra värderas som likvärdiga medborgare och att slippa att ständigt riskera att utsättas för legaliserat våld".

Lagändringen, först föreslagen av Bradford 2005, har mött hårdnackat motstånd från konservativa och religiösa grupper som hävdat att den nu kommer att kriminalisera många föräldrar. Motståndarna har tågat, hållit möten och demonstrerat utanför parlamentet i Wellington.

Starkt stöd har ändringen dock fått från barnrättsorganisationer och större kyrkliga sammanslutningar.

En kompromiss i sista stund i parlamentet innebär att polisen inte nödvändigtvis måste släpa föräldrar inför rätta om någon har anmält ett fall av barnaga och brottet bedöms som tämligen ringa.

Också enligt tidigare lag klassificerades aga som misshandel i Nya Zeeland. Men föräldrar har kunnat försvara sig med rätten till "rimlig tukt" för att rätta till ett barns oönskade beteende eller undanröja fara för barnet.

TT

Mer läsning

Annons