Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldgods och kopierade streckkoder hittades i stöldligans fordon – fem personer döms

När polisen stoppade två fordon i Mora i februari upptäckte de fem personer och en större mängd stöldgods. Det visade sig att männen stulit saker på flera ställen i Dalarna och Värmland.
Nu döms kvintetten för bland annat stöld, häleri och förberedelse till bedrägeri. Samtliga förnekar brott.

Annons

Fyra män och en tonårspojke döms för flera brott, bland annat häleri, stöld och förberedelse till bedrägeri. När de stoppades i Mora hittade polisen stöldgods och kopierade streckkoder till pantburkar i stöldligans båda fordon.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Den 10 februari i år stoppade polisen två fordon på Malungsvägen i Mora kommun. I bilen hittade man fyra män och en tonårspojke, samt en större mängd gods som polisen misstänkte kunde var stulet. Det handlade bland annat om dunkar med bensin och diesel samt säckar med väskor, kläder och skor, varav vissa hade prislappar på sig.

Värdet på drivmedlet uppskattades till 24 643 kronor och det totala värdet på godset till omkring 30 000 kronor. Godset visade sig ha stulits från affärer i bland annat Borlänge. En av männen hade även stulit ström på en plats i Furudal, Rättviks kommun.

I fordonen hittade polisen även kopierade streckkoder från svenska pantburkar samt ett tiotal plastsäckar med svenska och utländska pantburkar. Polisen misstänkte att de kopierade streckkoderna skulle klistras på pantburkarna för att på så sätt ge en krona per burk när de pantades.

De fyra männen samt tonårspojken har förnekat brott. De har bland annat uppgett att de hittat delar av godset på bland annat återvinningscentraler. Tonårspojken har uppgett att han inte visste att det var olagligt att klistra kopierade streckkoder på utländska pantburkar.

Mora tingsrätt anser att bevisningen gör att det står klart att männen och tonårspojken ska dömas för brotten.

En av männen är i 30-årsåldern och döms till fyra månaders fängelse för stöld, förberedelse till bedrägeri samt häleri. Han ska även utvisas ur landet.

Två andra män, som är i 40- respektive 25-årsåldern, döms till två månaders fängelse för häleri. En fjärde man, som är i 20-årsåldern, döms för två fall av häleri och ett fall av ringa stöld. Han döms till villkorlig dom och att betala 50 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 500 kronor.

Tonårspojken döms för stöld, förberedelse till bedrägeri samt två fall av häleri. Han döms till villkorlig dom och till att betala 40 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 000 kronor. Samtliga fem dömda ska även betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons