Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödköp slopades

Annons

I fjol sommar förordade kulturnämnden ett stödköp av 100 exemplar av bokverket "Dalmåleri och Dalmålarna". Stödköpet motsvarade ett bidrag på 50 000 kronor.

Kommunstyrelsen sade nej till ett bokstöd. Fullmäktige gillade dock inte det beslutet och återremmitterade saken till kommunstyrelsen, som då pekade på att det var kulturnämndens sak att bekosta ett dylikt stöd.

Då blev motionären och kulturnämndens centerpartistiske ordförande Sune Garmo besviken. Han drog tillbaka sin motion.

I går kunde fullmäktige därför bara besluta om att avskriva motionen när den behandlades.

Verket ifråga ska göras i två band och beskriva den senaste vetenskapliga historien om dalmålarna. Bakom satsningen står Dalarnas hembygdsför-ening som själva satsar 600 000 kronor i projektet. Övriga pengar, 850 000 kronor, ska sökas genom olika bidragsgivare. Leksands kommun har redan tagit beslut om ett bidrag på 50 000 kronor.

- Jag kan inte tolka kommunstyrelsens förslag annorlunda än att Hembygdsförbundet klassas som oseriöst när det gäller att utreda dalmåleriet och inte värt att stödjas. Aktuell forskning har visat att dalmåleriets vagga låg i Övre Gärdsjö och att här i Rättvik känner vi närmare 100 dalmålare. Ett bokverk som kommer att lyfta fram det som är unikt för Rättviks kommun och som under det närmaste decenniet kommer att ge Rättvik den bästa tänkbara marknadsföring. Böcker i vilkas förord jag vill se till att det står att Leksands kommun varit med och stöttat projektet men inte Rättviks kommun. Och ändå var det här dalmåleriets vagga stod, sade en besviken Sune Garmo under gårdagens fullmäktigemöte.

Mer läsning

Annons