Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödgala för ungdomsgården Leif

Annons

Sommarens onsdagsyror är slut, men ändå blir det tillfälle att lyssna till live-musik hela onsdagskvällen.

- Då blir det Leif Aid under fem timmar i gamla prostgårdens trädgård. En stödgala för att hjälpa ungdomsgården ekonomiskt efter vårens och försommarens inbrott, säger Daniel Karlsson och Jörgen Nohrin om arrangemanget.

Det som Daniel och Jörgen syftar på är ett inbrott i april och ytterligare ett i mitten av maj. Vid första inbrottet handlade det mest om skadegörelse, men vid det andra försvann ett par datorer, en video, en play station, en mindre kontantkassa med mera. Ett ekonomiskt avbräck för ungdomsgården som ett tag gjorde ledningen fundersam om den hade ekonomi att genomföra sommarens utökade öppethållande. Beslut togs till slut att genomföra programmet enligt planerna, för att ungdomarna inte skulle utsättas för en kollektiv bestraffning.

När musikern Daniel Karlsson läste om det senaste inbrottet, tände han till och kände att han ville göra något för att hjälpa ungdomarna.

- Min spontana idé var en stödgala. Jag kontaktade Jörgen Nohrin på Studiefrämjandet, Britt-Liz Jönsson, orsamusik.nu och Pelle Klockar, Hellzephyrs. Alla tände på idén och det hela rullade igång, berättar Daniel.

Nu var det snålt med tid under försommaren och många musiker var redan bokade inför stundande midsommarhelgen.

- Vi kände snabbt att det var bättre att vänta tills Orsaborna hunnit hem igen efter semestern. Där är vi nu och det är ett mäktigt program som väntar under onsdagskvällen.

Daniel och Jörgen har inte haft några problem att få musikerna att ställa upp i stödgalan.

- Det har varit spontana JA från alla vi frågat. Man har tyckt att det varit en bra idé och att man ställer upp för en bra sak. De flesta av oss har ju börjat spela i ungdomsgårdar och i Orsa har vi ju inga bra live-scener, därför är det extra viktigt att stötta Leifs satsning med den nya scenen.

Alla musiker under kvällen är lite äldre och alla genrer är representerade.

- Det är avsiktligt som vi inte har några ungdomar med på scenen. Det här är en gala som vi gör för dem och att vi visar vårt stöd.

Med musik under fem timmar har arrangörerna satt inträdet till 100 kronor.

- Förutom musiken kommer Lotta Spade att ha dockteater, Bitte Nohrin-Jernberg att ha en berättarstund och ungdomsgården Leif att ha en mindre auktion och kringaktiviteter.

- Vi hoppas innerligt att folk kommer och visar dem som gjorde inbrotten, att de gjorde fel.

- Om många ställer upp innebär det också att ungdomsgården får in pengar att täcka förlusterna efter inbrotten. En dröm är också om Leif kan ha en fond, så att man kan köpa in viss utrustning som man nu tvingas hyra eller låna vid egna arrangemang, säger Daniel Karlsson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons