Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-Stödet för Daldansen är starkt i kommunen

Annons

-Jag höll på att gå i taket när jag läste tidningen i tisdags, säger Melker Andersson.

Det som Melker Andersson och Gun Drugge har reagerat särskilt starkt på är Tommy Samuelssons uttalande att tjänstemän i kommunen inte skulle vilja ha någon Daldans.

-Ingen av oss har hört någon tjänsteman uttrycka en sådan uppfattning, säger Gun Drugge.

Tvärtom är stödet för Daldansen stort både bland tjänstemän och politiker. Det finns en enighet över blockgränserna att Daldansen är positivt för kommunen enligt Gun Drugge och Melker Andersson.

Gun Drugge berättar att hon träffade Tommy Samuelsson redan den 27 februari och att hon då bad honom titta på alter- nativ till Sveaparken för Daldansen.

-Det är inte vettigt att behöva göra reparationer på mellan 50000 och 60000 efter varje Daldans. Vi måste göra en park som håller för evenemanget.

Enligt Drugge och Andersson har det inte inkommit någon förfrågan från Föreningen Daldansen i Hedemora till serviceförvaltningen om att hålla arrangemanget i Sveaparken.

Den 9 maj hölls ett förmöte i alliansen inför kommunfullmäktige. Man var enig om att Svea parken måste renoveras under sommaren och att den därför inte är lämplig för Daldansen år 2006. Roger Last, som sitter i styrelsen för föreningen, är ledamot i kommunfullmäktige för Hedemorapartiet som sitter med i alliansen. Tommy Samuelsson meddelades om beslutet samma kväll.

Ärendet var uppe den 22 maj i serviceutskottet. Det rådde ingen oenighet om att låta Sveaparken vila. Men något beslut fattades inte eftersom det inte fanns någon ansökan att ta ställning till.

-Det är lite märkligt att Föreningen Daldansen i Hedemora kallt räknar med att få vara i Sveaparken. Varför kom de inte in med en förfrågan? Man måste väl veta var man ska hålla till innan man börjar planera, menar Melker Andersson.

Att Vasaliden någonsin skulle ha varit aktuell som alternativ till Sveaparken avfärdar Gun Drugge med bestämdhet. Massorna från ombyggnationen av Vasaliden ska läggas i ravinen. Dessutom saknas el och vatten. Detta är något som har varit planerat sedan länge.

Dagen innan kommunstyrelsens möte den 8 juni inkom en ansökan om garantibelopp på 200000 kronor från föreningen. Ett sådant ärende måste beredas i kulturförvaltningen och behandlas i kommunfullmäktige innan kommunstyrelsen fattar beslut.

-Vi försöker vara flexibla, men vi måste respektera den demokratiska processen. Jag förklarade för Tommy redan den 27 februari att en sådan ansökan egentligen bör komma på hösten. Inte en månad innan Daldansen, säger Drugge.

-Jag är förvånad över att föreningen har skrivit kontrakt på de här grunderna, fortsätter hon.

Samtidigt ger hon föreningen en eloge för att de har försökt och hon hoppas att det kan bli en bra Daldans nästa år förutsatt att det finns sponsorer och kapital i föreningen.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons