Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd till de sämst ställda

Annons

Satsningen benämns FINSAM, som står för finansiellt samarbete, och genomförs av kommunerna Gagnef, Leksand och Rättvik samt landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

-Vi har skapat ett slags kommunförbund med en lika stark juridisk ställning som en kommun. Syftet är att skapa individuella program eller planer för att de som i dag har det sämst ställt ska kunna komma tillbaka, få jobb och en bra tillvaro, berättar kommunalrådet och tillägger att de tre kommunernas och landstingets fullmäktigeförsamlingar väntas ta nödvändiga beslut i början av 2007.

Totalt i de tre kommunerna kommer uppskattningsvis drygt 150 personer att beröras av FINSAM-projektet, som inleds den 1 april 2007 och ska pågå i fyra år.

Landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ställer upp med vardera en miljon kronor per år.

De tre kommunerna skjuter tillsammans till en miljon per år.

För Gagnefs del handlar det om en årlig insats på 280 000 kronor.

-I förhållande till den nytta vi hoppas åstadkomma är det en liten summa. Det här är ett mycket angeläget projekt, främst ur mänsklig, men även ur en samhällsekonomisk synvinkel, anser Anders Ahlgren.

Han anser att det här är ett utmärkt exempel på ett område där det är positivt och kanske också nödvändigt med samverkan över kommun- och myndighetsgränser.

Inom ramen för FINSAM kommer specialkompetens att användas för att ge råd, stöd och praktisk hjälp.

-För människor som en längre tid stått utan meningsfull sysselsättning är det viktigt att få en ordnad tillvaro och exempelvis ett praktikjobb, verksam rehabilitering eller en utbildningsplats. Med hjälp av individuella planer vill vi hjälpa dem att bryta mönstret och återskapa en tro på samhället och framtiden, förklarar kommunalrådet.

Gagnef blir huvudkommun för FINSAM.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons