Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmare vill ha fria sprutor

Annons

En majoritet av 500 tillfrågade stockholmare _ 65 procent _ är positiva till att narkomaner ska få tillgång till fria sprutor för att minska spridningen av hiv.

Den politiska majoriteten i Stockholms landsting säger ändå nej till sprutbytesprogram.

Novus Opinion har på uppdrag av TV|4 Nyheterna Stockholm frågat 500 personer i Stockholms län om vad de tycker om ett sprutbytesprogram.

65 procent tycker att ett sprutbytesprogram är en mycket bra eller ganska bra idé.

22 procent anser att det är en ganska dålig eller mycket dålig idé. Åtta procent uppger att det är varken en bra eller dålig idé.

Hon tycker trots allt att undersökningens resultat är glädjande.

Stödet för att sprutbytesprogram fungerar mot spridning av hiv är relativt stort _ utomlands. Program finns i över 60 länder, däribland Danmark, Norge och Finland. Även Världshälsoorganisationen (WHO) har slagit fast att metoden fungerar.

Sedan ett år är det tillåtet för landsting och kommuner i Sverige att starta sprutbytesprogram. Sådana har sedan 20 år hållit hivspridningen bland injektionsmissbrukare i Skåne i schack.

Under första halvåret 2007 rapporterades 252 nya fall i Sverige. Det är den högsta rapporterade halvårssiffran sedan hiv-registreringen startade för 20 år sedan. En majoritet av de som smittats via intravenöst missbruk finns i Stockholm.

TT

Mer läsning

Annons