Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmare vill ha Borlänge som huvudstad

Annons

Insändaren har publicerats i DN och publiceras i dag i Borlänge Tidning.

"Vattnet gör Stockholm till den pärla den är. Rent logistiskt gör det dock stan till en katastrof. Det går inte att få till bra kommunikationslösningar i en stad som ligger till hälften uthälld i en skärgård", skriver hon bland annat.

Ulrika Sandhill föreslår därför att vi gör som exempelvis Holland eller Tyskland där huvudstadens funktioner delats upp i två delar, en administrativ och en kulturell.

Hon föreslår att den administrativa delen med myndigheter, regering och riksdag förläggs till Borlänge.

- Jag menar det på allvar, säger Ulrika Sandhill, Stockholmare som är född i Jämtland.

- Som Stockholmare är man ständigt frustrerad över att kommunikationerna inte fungerar, att sitta i långa bilköer och så vidare. Det är ett hinder för Stockholm att växa, säger hon.

Varför föreslår du just Borlänge?

- Borlänge har ett bra läge i landet. Många ser nog också Dalarna som något slags hjärta i Sverige. Det är inga problem att bygga ut och runt Borlänge. Det ligger lagom till i Sverige, varken för långt norrut eller för långt söderut och på tillräckligt avstånd från Mälardalen för att området ska kunna utvecklas till en egen samhällsmotor.

Ulrika Sandhills insändare i DN har väckt många reaktioner. Bland annat diskuterades den i Radio Rix.

- Programledaren Gert Fylking tyckte det var en jättebra idé medan någon annan undrade vad jag var för konstig typ, säger hon.

Ulrika Sandhill är nöjd över responsen.

- En del tycker att idén låter lite absurd första gången, men när de funderat en stund märker de att den har sina poänger, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons