Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm först med nytt vaccin

Annons

Alla barn som föds i Stockholms län efter den 1 juli i år kommer att få sex vaccinsprutor på BVC under sitt första levnadsår i stället för tre.

Stockholm blir först i landet med att lyfta in vaccination mot pneumokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, efter ett beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen. Satsningen kommer att kosta cirka 37 miljoner kronor varje år, och väntas minska antalet svåra pneumokockinfektioner som hotar framför allt barn under två år samt gamla med svagt immunförsvar.

"Andra positiva bieffekter av att barn vaccineras mot pneumokocker är minskningen av antalet öroninflammationer och antalet lunginflammationer. Vaccinationen motverkar även antibiotikaresistens som i dag är relativt utbredd", skriver sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen kommer att fatta beslut om rekommendation för hela riket senare i år, och Smittskyddsinstitutets referensgrupp i vaccinationsfrågor har redan rekommenderat ett nationellt införande av pneumokockvaccin.

I fjol insjuknade 247 barn i svår pneumokockinfektion i Stockholmsområdet. Ungefär två barn dör i Sverige varje år på grund av sjukdomen.

Sprutan kommer att ges på barnavårdcentralen (BVC) när barnen är tre, fem och tolv månader, det vill säga vid samma tillfälle som kombinationssprutorna mot bland annat difteri, stelkramp och kikhosta.

TT

Mer läsning

Annons