Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stocken är 9 550 år

Annons

När Kjell Hultgren skulle gräva en brunn i Snöborg i Järna den 17 maj i år, hittade han en trästock på sju meters djup i sandlagret.

Och efter att Greger Bennström, arkeolog på Dalarnas Museum, hade tagit en titt på fyndet förstod han att det var något särskilt. Leif Kullman, professor i naturgeografi vid Umeå universitet, skickade iväg träet för en K14-mätning.

- Vi skickade träet till USA för att det är billigare och snabbare. Och vi kom fram till att det här är ett av de äldsta i Dalarna.

Men det omkring 9 550 år gamla björkträet är inte det äldsta. Det hittades nämligen i Städjan och fick en ungefärlig åldersbestämning på 12 000 år. Det ungefärliga består i att mätningar enligt K14-metoden kan ha en 95-procentig sannolikhet.

Leif Kullman tror dessutom att människor kan ha bearbetat träbiten på något vis.

- Det ser ut som att människor har gjort märken med kniv eller yxa, säger han.

Men hur kan stocken ha hamnat så långt ner i marken? Leif Kullman tror att ett ras kan ligga bakom.

- Under perioden var naturen orolig i området, med erosion och ras. Älven kan ha tagit ett nytt lopp som gjorde att träden rasade ner.

Den syrefattiga miljön som träet låg i under marken kan också förklara hur en sådan uråldrig träbit kan vara så välbevarad. För välbevarad är verkligen ordet.

När proverna skulle tas klyvdes stocken i två bitar. Den ena torkades och den andra ligger i väta. Den torkade trästocken ser precis ut som ett vedträ, med lite förkolnad yta. Den luktar inte unket, och den är inte porös.

Och nu förvaras de båda bitarna hemma hos Tomas Holst, som har Dala-Järna konstgård. Han fick fyndet av Kjell Hultgren. Planerna för vad som ska hända med stocken är däremot lite osäkra. Men en sak är ganska säker.

- Den stannar här i Järna. Vi får väl samla ihop pengar i en fond för att kunna ställa ut den, säger Tomas Holst.

Kjell Hultgren och Tomas Holst drog en lättnadens suck när resultatet kom om träbitens ålder. De som trott att det var ett påhitt behöver inte längre tveka. Och fyndet på åkern är förmodligen inte det sista.

- Jag är fullständigt övertygad om att det finns mer här. Och jag hoppas att det här stimulerar folk att hålla ögonen öppna, säger Leif Kullman.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons