Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnspäckat i kyrkan

Annons

Stjärnöga av Wilhelm Stenhammar angav tonen i Grangärde kyrka på fredagskvällen. Sedan följde teoretiska förklaringar till allt på himlavalvet, från djupdykningar i nebulosor till randen av svarta hål där all materia tar slut.

Det var Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, som fick cirka 120 åhörare att lyssna andäktigt när han på kyrkväggen visade himlavalvets uppbyggnad. En föreläsning som inte fungerade klockrent men som Danielsson uttryckte det:

- Det är svårt för generationer att kommunicera. I dag är det en ung, spänstig dator och en trött, gammal projektor som ska samarbeta.

I Matteusevangeliet började i alla fall bildvisningen och Betlehems stjärna lyste ovanför de tre vise männen. Raskt från detta gick Danielsson sedan över till de astronomiska perspektiven, från det allra minsta till det allra största.

Under resans gång förklarade han ett par naturliga och troliga teorier till Betlehems stjärna.

Ena stunden befann vi oss mitt i det stoft- och gasmoln som stjärnor föds ur för att i nästa stund stå på randen av det svarta hålet i galaxens mitt, nära att försvinna i tidens slut.

Skrämmande och fascinerande.

Ulf Danielssons föreläsning åtföljdes av passande musik: Carola Häggkvists Himlen i famn och gudstjänsten avslutades med Ser du stjärnan i det blå.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons